Hög musik från bilar kan snart bestraffas

avDennis Jörnmark Callstam

Boende i centrala Arvika har länge plågats av bilister som spelar hög musik nattetid. Men nu är polisen nära ett genombrott, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Foto: TT

Flera boende i centrala Arvika i Värmland har i flera år vittnat om hur hög musik från bilister plågar deras nattsömn. Polisen har dock saknat laga medel att bötfälla högljudda förare – trots att Arvika kommun och polisen 2015 skrev på ett medborgarlöfte om att försöka minska störande ljud från trafik i centrum.

Och nu kan till sist ett genombrott vara nära. Enligt en ny tolkning av trafikförordningen kan det bli möjligt att gripa in på plats. Polisen hävdar att ”musiken påverkar förarens möjlighet att köra säkert”.

– Föraren kan inte vara fullt uppmärksam på andra trafikanter och omständigheter i trafikmiljön i en bil med hög ljudnivå, säger lokalpolischef Christer Lööf till NWT.

”Ganska kännbart”

Just nu undersöker polisens jurister om det är möjligt att bötfälla bilister enligt den tolkningen av trafikförordningen. I sådana fall är nästa steg att få in det i ordningsbotskatalogen.

Därefter kommer polisen kunna bötfälla den som kör motordrivna fordon och spelar hög musik på plats – och beloppet lär landa på omkring 1 500 kronor, skriver NWT.

– Så det blir ganska kännbart, säger Christer Lööf.

Arvikapolisen hoppas ha ett besked så snart som möjligt.

– Det lär ta fram till hösten innan alla är på plats igen, men vi ligger på och bevakar det här, säger Christer Lööf till NWT.

Dessutom har regeringen i en lagrådsremiss föreslagit en modernisering av ofredandebrott. Om lagen, som föreslås träda i kraft den 1 januari 2018, klubbas kan bilister som spelar hög musik dömas för ofredande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arvika

Bilar

Trafik