Gjorde Hitlerhälsning ovanför Ylles huvud

”Det var solklart vad han menade”

avEbba Thornéus, Malvina Britts

Publicerad:
Uppdaterad:

Två personer misstänks ha gjort Hitlerhälsningar på Almedalsveckan.

Under torsdagen kom en man kom fram och provocerade Ylle Stigzelius Åkermo på Amnesty International och avslutade med att göra en Hitlerhälsning ovanför hennes huvud.

– Det var solklart vad han menade, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Lotte Fernvall
En man gjorde Hitlerhälsning ovanför Ylle Stigzelius Åkermos huvud.

Två personer har gjort Hitlerhälsning i centrala Visby på Almedalsveckan.

En person har anhållits misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha gjort Hitlerhälsning på en restaurang i Visby.

Vid lunchtid på torsdagen kom ytterligare en anmälan om hets mot folkgrupp efter att en man besökt Amnesty Internationals tält på Hamngatan och provocerade då medarbetaren Ylle Stigzelius Åkermo.

– Han pratade väldigt snabbt och osammanhängande så jag hade inte en chans att bemöta det han sa och sen avslutade han med att göra en Hitlerhälsning ovanför huvudet på mig, berättar hon för Aftonbladet.

– Det var solklart vad han menade och han hade även en vinkel ut mot människorna som stod och tittade. Det var inget personligt mot mig.

Oklart om han tillhörde någon grupp

Enligt Ylle Stigzelius Åkermo var det oklart om mannen tillhörde någon grupp eller organisation då han var civilklädd.

– Först blev jag bara provocerad av att jag inte fick bemöta hans frågor. Jag är ju här för att prata om mänskliga rättigheter och vill gärna diskutera det men sedan ringde jag direkt till polisen som skickade en patrull.

Ylle Stigzelius Åkermo berättar att händelsen anmälts som hets mot folkgrupp och att hon tror att polisen har goda chanser att få tag i honom.

– Visby är ju inte så stort och förmodligen vill han provocera igen.

”Han kanske blev provocerad”

Trots den uppkomna situationen säger Ylle Stigzelius Åkermo att hon inte kommer att backa från de budskap hon dagligen driver i sitt arbete.

– Vi är en människorättsorganisation som arbetar för alla människors lika värde och det tänker vi fortsatta göra oavsett vilka som har en tältplats bredvid oss på Almedalsveckan, säger hon och syftar på nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsens närvaro under veckan.

– Det kanske provocerade honom.

Hur mår du nu?

– Jag mår bra. Jag är här för att prata om mänskliga rättigheter och allas lika värde och det tänker jag fortsätta göra. Under den här veckan har jag blivit mycket mer stärkt än vad jag har blivit kränkt och jag tycker att det visar på en tydlig solidaritet mellan varandra under den här veckan.

”Känns otryggt att stå mittemot en nazistisk organisation”

Nordiska motståndsrörelsens medverkan har även fått andra organisationer att reagera. Föreningen JAG, som har tältplatsen bredvid NMR:s tält, har valt att avsluta sin Almedalsvecka innan de kommer.

– Våra medlemmar som medverkar här har stora funktionsnedsättningar och vi är här för att prata om människor värde och det känns inte tryggt att stå mittemot en nazistisk organisation och föra den här dialogen, säger verksamhetschefen Cecilia Blanck till Aftonbladet.

”Nazisterna mördade systematiskt”

På frågan vad som känns otryggt svarar hon att medlemmarna känner sig illa till mods av NMR:s närvaro då de uppfattar den som ett direkt hot.

– Nazisterna tog ju livet av människor med funktionsnedsättningarna och mördade systematiskt under andra världskriget. Sen finns det en oro för den direkta säkerheten då det kan uppstå hotfulla situationer som inte medlemmarna var beredda på.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM