Mejla

Jens Peterson

Sam Shepard - en amerikansk ikon

Publicerad:

När Sam Shepard slog igenom som skådespelare i ”Rätta virket” var han redan prisad dramatiker.

Hade turnerat med Bob Dylan som krönikör. De skrev låten ”Brownsville girl” ihop.

Shepard var en konstnärssjäl skolad i 1960-talets New York. Trummis och poet. Filmade mot Julia Roberts och Brad Pitt och regisserades av svenske Daniel Espinosa i ”Safe house”.

1 av 8 | Foto: Charles Sykes / AP
Sam Shepard.

Piloten Chuck Yeager är en av de oförglömliga amerikanska figurerna. Förevigad av Tom Wolfe i reportageboken ”Rätta virket”, i filmen med samma namn av Sam Shepard 1983. Det gav honom en Oscarnominering.

Men Shepard jobbade med film redan på 1960-talet när han skrev manus åt Michelangelo Antonionis flummiga ”Zabriskie point”, med musik av Pink Floyd. Han var tillsammans med Patti Smith i New York, samtidigt som han var gift med en annan, och rörde sig i samma kretsar som Bob Dylan. Han reste med på Rolling Tunder-turnén. Shepard står som en manusförfattare till ”Renaldo och Clara” som Dylan regisserade, fast det mesta lektes fram under turnén 1975. Shepards dagbok från upplevelsen kom ut som ”Rolling Thunder logbook”.

Låten ”Brownsville girl”, en 11-minuter lång sång som de två skrev ihop, gavs ut 1986.

Vann Pulitzerpriset

Sam Shepard skrev också Wim Wenders mästerliga ”Paris, Texas” med den hypnotiska musiken av Ry Cooder.

1979 fick han Pulitzerpriset som dramatiker för pjäsen ”Hem till gården”. Han skrev mycket dramatik med start off-off Broadway på 1960-talet. Jag såg hans ”True west” i New York 1983, ett brödradrama, där de riktiga bröderna Randy och Dennis Quaid spelade mot varandra.

Den blev också film 2002, med Bruce Willis i en av rollerna. När Robert Altman gjorde film av hans pjäs ”Fool for love” 1985 spelade Sam Shepard själv huvudrollen mot Kim Basinger.

Han växte upp med en alkoholiserad pappa, och skrev dramatik med svärta och mörk humor. Han hade en tidig filmroll i Terrence Malicks ”Himmelska dagar” 1978 mot Richard Gere.
1982 spelade han mot Jessica Lange i ”Frances”, och efter det var de ett par tills de separerade 2009

Ett par som höll sig undan Hollywoodlivet, men Shepard dök upp i breda filmer som ”Blommor av stål”, ”Baby boom”,. ”Black hawk down”, ”Pelikanfallet” och romantiska klassikern ”Dagboken”.

Kärva repliker och stenhård profil

Han spelade mot Brad Pitt i både ”Killing them softly” och västernfilmen ”Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford”. Shepards utstrålning var som gjord för västernfilmer. Han hade också en liten roll som Meryl Streeps försvunne make i ”En familj - August:Osage county”.

Tv-serier hann han också med, som ”Bloodline” och ”Klondike”. Men hans hjärta klappade starkt för teatern, och han undervisade mycket i skådespeleri och författande.

På senare år greps han flera gånger för rattfylleri och dömdes till behandling.

En dramatiker och musiker, Sam Shepard trummade i Holy Modal rounders, från 1960-talets hippiekvarter som blev en mångsidig skådespelare i alla sorters roller. Ofta kärva män med få repliker. Med en profil som kunde vara uthuggen i Mount Rushmore, men med en minnesvärd utstrålning.

avJens Peterson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM