Laul: Lars-Åke Lagrell har svarat på sitt sista telefonsamtal

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk fotboll har haft många spelare som gjort sitt yttersta på planen.

Lars-Åke Lagrell var SvFF-ordföranden som alltid gav allt för fotbollen utanför gräsmattorna.

Nu är Lagrell död, och fotbollsledare av hans kaliber existerar inte längre.

Svenska fotbollsförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell har dött efter en längre tids sjukdom, 80 år gammal”.

Det högg till när flashen dök upp på min mobiltelefon och jag såg en bild på den godmodiga, runda och flintskalliga lilla gubben som varit en så stor del av svensk fotbolls moderna historia.

Framgångshistoria.

Lars-Åke Lagrell är fotbollsledaren från Växjö som växte upp i Jönköping och som alltid svarade i telefon.

– Hej Lars-Åke, ringer jag och stör?

– Nej nej, kom du bara, Robert.

Osviklig småländska

Precis så kunde det låta – fast på osviklig småländska – även om klockan var mitt i natten. Lagrell svarade alltid i telefonen, och han svarade alltid på frågorna.

Han gjorde det av ett i mitt tycke ytterst sympatiskt skäl: det är bättre att folk intresserar sig för mycket för fotboll än för lite.

Under -00-talet ringde jag honom så ofta i min journalistroll att jag ännu idag – 10–15 år senare – kan rabbla hans mobiltelefonnummer utantill. Ett av få nummer.

Även om det handlade om besvärliga ämnen för Lagrell så duckade han aldrig frågorna.

– Kom du bara, Robert.

Lagrell var Svenska Fotbollförbundets ordförande från 1991 till 2012, självklart stormade det emellanåt.

Som när Örebro SK degraderades från allsvenskan till superettan 2004 för att SvFF tycktes vilja statuera exempel. Den mäktige förbundsledaren tog ställning för det nya regelverket – elitlicensen – mot den enskilda lilla klubben. Det var så det upplevdes i ÖSK och Lagrell är fortfarande inte förlåten i alla läger. Kanske blev han det först idag.

Förlorade striden

2013 förlorade Lars-Åke striden om 51-procentsregeln, en märklig historia om idrottens demokratiska grundlag som garanterar att medlemmarna äger makten. Lagrell drev i smyg att regeln skulle rivas upp, riktigt varför blev jag aldrig klok på. Just det gick emot det mesta annat han stod för.

Lagrell förlorade den fajten, men vann resten.

Den röda tråden i hans gärning var alltid intresset. Kung fotboll skulle vara största sporten i Sverige. Nationalsporten. På 1990-talet var den förhärskade inställningen att om matcher från exempelvis allsvenskan tv-sändes skulle publiken sluta gå till arenorna.

Lagrell tänkte tvärtom, drev på tv-affärerna och bidrog till att intresset ökade totalt sett. Resultatet? Läktarna fylldes på, 2000-talets allsvenska publikboom var ett faktum.

Fotbollen är störst

Idag är fotbollen Sveriges största sport och intresset är större än någonsin tidigare. Lars-Åke Lagrell har bidragit till det mer än de flesta. Att få hans efterträdare att ens lyfta luren är ett heltidsjobb bara det.

Lars-Åke Lagrell rekryterade såväl Tommy Svensson samt efterträdarna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck till herrlandslagets förbundskaptensposter. Inga givna kandidater på sin tid, men resultaten skulle ge Lagrell rätt – det blev succé på olika sätt. Under Svensson tog Sverige VM-brons i USA 1994, och under Söderberg och senare Lagerbäck gick Sverige till fem raka mästerskap: EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008.

Tyvärr blev Lagrells sista förbundskaptensrekrytering, Erik Hamrén, inte lika framgångsrik, men den gången lär Sven-Göran ”Svennis” Eriksson i själva verket varit Lagrells förstaval.

På liknande sätt var Lagrell även en betydande faktor i att damlandslaget skördade stora – större – framgångar under −90- och −00-talet.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Lagrells arv – Friends Arena

Lagrells arv symboliseras allra tydligast av den nuvarande nationalarenan. Att riva Råsunda och bygga Friends var omdiskuterat och kontroversiellt på sin tid. Runt affären med Peab finns fortfarande frågetecken som aldrig blivit helt uträtade. Bygget fick även ett rättsligt efterspel då Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold fälldes för mutbrott. Peabs grundare och tidigare storägare Erik Paulsson friades och Lagrell var aldrig åtalad.

Sedan 2012 står Friends Arena på plats i Solna, det hade den knappast gjort utan Lars-Åke Lagrell.

Samma år lämnade han uppdraget som ordförande för Svenska Fotbollförbundet, fortsatte föreningslivet i favoritlaget J-Södras styrelse, men idag kom den tragiska nyheten att Lars-Åke har tagit sitt sista samtal.

Eller fan vet förresten.

Det går inte att utesluta att han skulle svara nu också:

– Hej Lars-Åke, ringer jag och stör?

– Nej nej, kom du bara, Robert.

Allt för fotbollens skull.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.