Mejla

Ingvar Persson

Ulf Kristersson lär inte få Nobelpriset

Räcker inte med grön färg på twitter

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Obs, bilden är ett montage. Illustration Paul Wallander.
Obs, bilden är ett montage. Illustration Paul Wallander.

LEDARE

Årets september blev den varmaste som uppmätts på jorden. Sibirien, Mellanöstern och områden i Sydamerika och Australien har drabbats särskilt hårt. I Kalifornien har 20 gårdar i det klassiska vindistriktet Napa Valley slukats av skogsbränderna. Över Mexikanska golfen uppgraderas orkanen Delta till kategori fyra. Det betyder vindstyrkor på upp till 250 kilometer i timmen.

Nyhetsrapporteringen är full av rapporter om ett klimat som skenar. Allt är med andra ord precis som vanligt. Det är inte att undra på att Moderaterna vill framstå som ett miljöparti. På grön botten utlovade häromdagen partiets twitterkonto en rekordsatsning på klimatet.

Budskapet skaver

Problemet är bara att det skaver. I den budgetmotion som presenterades i tisdags föreslår Moderaterna att skatten på bensin och diesel sänks. Man vill dessutom ändra på fordonsskatten för att gynna större och smutsigare bilar.

Tillsammans skulle det effektivt stoppa upp den omställning av fordonsparken som nu pågår. Däremot gillar Moderaterna kärnkraft.

I går röstade Europaparlamentet för att skärpa målen för utsläppsminskning i EU. En majoritet vill att utsläppen om tio år ska ha minskat med 60 procent. Det räcker inte för att uppfylla Parisavtalet, men är ett steg på vägen.
Kommissionen ville stanna vid 55 procent, och många medlemsländer vill inte ens gå så långt.

Seger för svenskar

Beslutet blev en seger för flera svenska EU-parlamentariker. "Efter sex år i parlamentet har jag aldrig varit så glad", sa till exempel socialdemokraten Jutte Guteland till Svenska Dagbladet. Hon har varit ansvarig för förhandlingarna.

Alla svenskar i Bryssel kunde dock inte fira. De fyra moderaterna röstade för det förslag som ställde lägst krav på utsläppsminskningar. Bland förlorarna finns den tidigare partisekreteraren Tomas Tobé och den tidigare ledaren för riksdagsgruppen Jessica Polfjärd,

Högerpolitiker från andra länder valde att rösta för skärpta klimatkrav, men inte svenska moderater.

I morgon tillkännages Nobels fredspris i Oslo. Bland förhandsfavoriterna finns klimataktivisten Greta Thunberg och hennes organisation Fridays for Future.
En sak kan vi i alla fall vara alldeles säkra på. Moderaterna kommer inte att vinna några pris för sin klimatpolitik. Det räcker inte med grön färg på twitter.


Varför vill Moderaterna marknadsföra sig som ett miljöparti? Varför röstar de på det minst ambitiösa förslagen i Bryssel? Och skulle Greta Thunberg vara värd fredspriset? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.