Talar ut om kritiken: ”Står för det jag sa”

Wilander om sitt utspel mot Murray

Publicerad:
Mats Wilander.
Foto: Eurosport
Mats Wilander.

SPORTBLADET

Mats Wilander, 56, hamnade i blåsväder efter ett uttalande om Andy Murray, 33.

Nu talar han ut om kritiken.

– Jag står för det jag sa, säger han till Sportbladet.

Trefaldige grand slam-vinnaren Andy Murray har genomgått två höftoperationer och såg ut att behöva avsluta karriären. Men britten gjorde comeback och deltog i såväl US Open som Franska Öppna i höstas.

Han kom in i turneringarna via så kallade ”wild cards”, men fick respass direkt i Franska Öppna där han förlorade öppningsmatchen mot Stan Wawrinka i tre raka set (1–6, 3–6, 2–6).

Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
Murray i förlustmatchen mot Wawrinka.

Det var i samband med den matchen som Mats Wilander kritiserade Murray och ifrågasatte om han verkligen hade rätt inställning ute på banan.

– Är det hans rättighet att vara där och göra så där? Varför? Jag tror att Andy Murray måste sluta tänka på sig själv och börja tänka på vem han var. Har han rätten att vara där och sno åt sig wild cards från unga spelare?, sa Wilander i Eurosports sändning.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och Wilander fick skarp kritik från bland andra Nick Kyrgios.

”Håll käften Mats, ingen bryr sig”, skrev Kyrgios på Twitter.

Försvann i rutan

Efter uttalandet om Murray försvann Wilander plötsligt från Eurosports tv-sändningar i flera dagar.

När Sportbladet nu pratar med honom inför årets första grand slam, Australian Open, förnekar han att det handlade om en petning.

– Jag försvann i några dagar där, men det berodde på andra saker. Det var absolut inte tal om någon petning, säger han.

Wilander betonar också att han står för sin åsikt.

Foto: Eurosport
Ångrar inte utspelet mot Murray: ”Står för det jag sa”

– Jag fick en väldig massa synpunkter. Kyrgios och Chris Evert, bland andra, menade att jag tog i lite för mycket, men jag står för det jag sa. Och det är sådant som händer när man uttalar sig i live-tv och inte har tillräckligt mycket tid att för att kunna ”dra på” i tio minuter och förklara vad man vill ha sagt. Man har 30 sekunder på sig och då hinner man inte säga allt. Men som sagt, jag står för det jag sa. Jag tyckte inte att han var inne i matchen rent känslomässigt, och är man inte det så kanske man inte ska vara där över huvud taget. Jag var själv i samma situation när jag var runt 32-33 år gammal, vissa dagar kände jag inte för att spela tennis, ändå blev man uppsatt på centrecourten och så gjorde man inte bra ifrån sig för att man hade andra viktigare saker att tänka på, som till exempel sin familj.

”Vad är bäst?”

Han fortsätter:

– Jag tycker så här: Man kan absolut ta ett eller två wild cards till några större tävlingar det första året efter en frånvaro, men sen tycker jag man måste spela ett gäng mindre turneringar för att få upp sin rankning. Det här med att få tre-fyra wild cards bara för att man har vunnit Wimbledon två gånger … det är väl det som är grejen.

– Men i slutändan handlar det om vad som är bäst för Andy Murray. Är det bäst för honom att ta en massa wild cards och få stryk av spelare han brukade slå, eller är det bättre att åka ner och spela lite på Challengertouren, vinna tre-fyra matcher per vecka och få upp självförtroendet? Personligen tror jag att det sistnämnda är en bättre väg framåt för en sådan som honom, säger Wilander.

33-årige Andy Murray är just nu rankad 123:a i världen. Han skulle ha varit med i årets Australian Open – på ett wild card – men har dragit sig ur efter att ha testats positivt för Covid-19.

Australian Open spelas mellan 8 och 21 februari. På herrsidan finns två svenska representanter: Bröderna Elias och Mikael Ymer. På damsidan är Rebecca Peterson det enda svenskhoppet.

Australian Open sänds på Eurosport.

Foto: Eurosport
Mats Wilander tillsammans med programledare Barbara Schett.
Publicerad:

LÄS VIDARE