Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg grubblar över militäralliansens framtid. Arkivfoto.
Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg grubblar över militäralliansens framtid. Arkivfoto.

Nygammalt Nato med maktbyte i USA

Av: TT

Publicerad:

NYHETER

Presidentskiftet i USA får militäralliansen Nato att gå både fram och tillbaka. En återgång är att vänta till bättre relationer mellan medlemmarna, samtidigt som det grubblas över hur det framtida samarbetet ska fungera.

Skakigt värre har det varit mellan medlemmarna i Nato på senare år, då USA:s president Donald Trump flitigt kritiserat hur mycket – eller snarare lite – de europeiska Nato-medlemmarna lägger på sitt försvar.

Ett annat tonfall är att vänta när Trump i januari lämnar sin post – om han nu gör det.

– Tillträdande presidenten Joe Biden är en stark Nato-anhängare. Han känner väl till Nato och det är bra för oss alla, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel.

"Smidig övergång"

Liknande ord hörs faktiskt även från Trumps Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison, som känner Biden väl efter 20 år som republikansk ledamot i senaten 1993-2013.

– Amerika är väldigt engagerat i Nato och det kommer inte att bli någon förändring av det. Vi kommer att ha en smidig övergång till den nya administrationen. Det är så det går till i en demokrati, lovar hon på en webbhållen pressträff under måndagen.

Framtidsplan

Jens Stoltenberg har bjudit in Biden till ett tidigt första toppmöte med övriga Nato-länders ledare under våren 2021. Exakt datum är dock ännu oklart.

Redan under den här veckan samlas i sin tur Nato-ländernas utrikesministrar, om än bara via webben.

På agendan står bland annat läget i Afghanistan, relationerna till Kina och en rapport från Stoltenberg om hur militäralliansen ska utvecklas fram mot år 2030.

Generalsekreteraren vill inte bara utveckla den militära förmågan, utan också bygga en "starkare politisk allians".

– Vi måste använda den här plattformen för att ytterligare stärka den transatlantiska länken, säger Stoltenberg.

Säkra tillsammans?

Bakom orden döljer sig önskemål om bättre politisk samordning, för att slippa överraskningar och ensidiga utspel.

Trumps många utfall och kritiska ord mot Nato har skapat olust bland många av de övriga medlemmarna. Oron över amerikanskt ointresse har fått allt fler att betona att alliansen inte bara är till för europeisk säkerhet, utan också gynnar USA.

– Ett starkt Nato är viktigt också för USA. Om de är oroliga över Kinas styrka så måste de se till att de behåller sina vänner och allierade. Tillsammans står vi för 50 procent av världens BNP och militärmakt. Så länge vi står tillsammans är vi säkra, anser Stoltenberg.

Publicerad: