”Fripassagerare” försökte ta över fartyg – 7 gripna

Av: Matilda Aprea Malmqvist, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sju fripassagerare tog sig ombord på ett fartyg utanför Englands södra kust.

Besättningen ska ha utlöst säkerhetslarmet när situationen eskalerat och blivit våldsam.

Nu har alla sju gripits med hjälp av brittisk militär.

Brittisk polis har hanterat vad som beskrivs som “pågående händelse” ombord på ett fartyg nära ön Isle of Wight utanför Englands södra kust. Enligt Sky News rör det sig om sju fripassagerare, troligen från Nigeria.

En lokal radiostation på Isle of Wight rapporterar att händelsen ägt rum på det Liberiaregistrerade oljefartyget Nave Andromeda. Fartyget lämnade Nigeria den 6 oktober och skulle ha lagt till i hamnen i Southampton under söndagen.

Besättningen som hittat fripassagerarna ska ha försökt låsa in dem i en hytt. Men situationen ska ha eskalerat och blivit våldsam. Besättningen har då aktiverat sitt säkerhetslarm, enligt Sky News.

Enligt obekräftade uppgifter rör det sig om ett försök att ta över fartyget, något som rederiets jurister bestämt förnekat.

Brittisk militär grep sju personer

Med hjälp av brittisk militär kunde man gripa de sju fripassagerarna.

"De väpnade styrkorna har tagit kontroll över fartyget och sju individer har frihetsberövats. Polisutredningen kommer nu att fortsätta. Initiala rapporter bekräftar att besättningen är i säkerhet och mår bra", skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

Den brittiska kustbevakningen meddelade att man sände räddningshelikoptrar, och enligt polisen upprättades en säkerhetszon på knappt fem kilometer kring fartyget.

Oljetankern Nave Andromeda är 228 meter långt och 32 meter bred, enligt Marine Traffic.

Enligt kanalen Isle of Wight radio var det enheter ur den brittisk militära specialstyrkan Special Boat Service (SBS) – ett systerförband till den mytomspunna elitstyrkan Special Air Service (SAS) – som användes i insatsen.

SBS är baserade i kuststaden Poole, mindre än tre mil väster om Isle of Wight.

Uppgiften om att SBS deltagit i operationen är något som en talesperson för försvarsdepartementet i London inte vill kommentera.

Precis som i Sverige är myndigheterna mycket ovilliga att säga något om specialstyrkornas göranden och låtanden.

Den brittiska kustbevakningen meddelar att man sänt räddningshelikoptrar till fartyget.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den brittiska kustbevakningen meddelar att man sänt räddningshelikoptrar till fartyget.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN