”Är flera års arbete som är bortkastat”

Stjärnkusken Örjan Kihlström körde Propulsion 53 av 58 starter för Daniel Redén

Av: Daniel Söderbäck, Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnkusken Örjan Kihlström har kört Propulsion i 53 av hästen 58 starter hos tränaren Daniel Redén.

Han tog emot dagens besked från Svensk Travsport med sorg.

– Det är flera års arbete som är bortkastat, säger 58-åringen till Trav365.

Propulsion är nervsnittad och blir av med samtliga resultat på svenska travbanor och totalt tvingas Stall Zet betala tillbaka 26,3 miljoner kronor till andra hästägare.

För stjärnkusken Örjan Kihlström, 58, blev dagens besked smärtsamt. I samband med segern i Elitloppet i maj kunde han inte hålla tårarna borta.

– Det var speciellt eftersom vi provat så många gånger och varit med om mycket tillsammans med Propulsion så det kändes fantastiskt bra att han fick vinna Elitloppet i femte försöket, det var jättekul, sa han då.

”Så trist alltihop”

Kihlström har kört Propulsion i 53 av hans 58 starter tränaren Daniel Redéns regi. Tillsammans har Kihlström och Propulsion sprungit in 32 miljoner kronor, något som Travronden rapporterat om.

– Det är så trist alltihop. Egentligen har vi ju gått igenom det här en gång och jag ska väl inte säga att jag blev överraskad av beslutet idag av ST. De hade inte så många olika alternativ att välja på och det här var ett av dom, säger han till Trav365.

Bland annat så vann Örjan Kihlström UET Trotting Masters, Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial och årets Elitlopp med Propulsion.

”Tror inte folk kommer glömma Propulsion”

– Jag tror inte folk kommer att glömma bort Propulsion. Det var ju inte på grund av ingreppet i USA som han var så bra. Det var en fantastisk häst som utvecklades mycket de senaste åren. Det är inte på grund av nervsnittningen som han tävlade så bra. Dessutom avtar ju den effekten med åren.

Vad känner du för Daniel Redén just nu?

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt för han och stallet. Det är flera års arbete som är bortkastat. Trösten i sammanhanget är ju att han har många andra fina hästar.

”Jag har ingen ork”

Svensk Travsport lämnar över sin utredning till förbundets beslutande organ, Ansvarsnämnden. Dom i ärendet väntas komma inom en månad.

Tränaren Daniel Redén är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare och har vid flera tillfällen valt till årets tränare på Hästgalan och har de senaste åren legat i topp över listan på segerrikaste tränare.

Stall Zet har de senaste åren kört in miljoner i prispengar. Bara i år har stallets hästar sprungit in 39,6 miljoner kronor.

Daniel Redén gjorde ett kort inlägg på sin Instagram tidigare under torsdagen.

”Hoppas ni har förståelse att jag vill landa i allt som hände idag och jag har ingen ork att lämna kommentarer”, skriver han.

1 av 4 | Foto: LARS JAKOBSSON, MALIN ALBINSSON/TR BILD
Propulsion tillsammans med Örjan Kihlström.
Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE