Avloppsvattnet visar: Smittan i Stockholm ökar igen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Antalet covidfall i Sverige ökar igen och i Stockholm är utvecklingen på väg åt fel håll.

Något som kan ses i stadens avloppsmätningar.

– Tittar man på den lite längre trenden så ser vi att det har ökat från årsskiftet, säger David Nilsson vid KTH Vattencentrum.

Smittspridningen i Stockholm är återigen på väg uppåt och mellan vecka 5 och 6 ökade antalet covid-19-fall med 24,1 procent.

Något som fått Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör att uppmana till ännu mer efterlevnad då indikationer visar på att alltfler stockholmare inte följer rekommendationerna.

– Det är viktigare nu än någonsin att vi undviker nya sociala kontakter. Och att vi undviker att resa i den mån vi kan, sa han på en presskonferens under onsdagen.

Mätningar av avloppsvattnet i Stockholm visar att smittan ökar.
Foto: Malin Hoelstad /TT
Mätningar av avloppsvattnet i Stockholm visar att smittan ökar.

Ser en ökning

Och även i Stockholms avloppsvatten går det att se att smittan i länet är på uppgång igen.

– Vi ser att det finns ökning från vecka 5 till vecka 6, säger David Nilsson vid KTH Vattencentrum, där man följer utvecklingen av covid-19 med hjälp av tester på avloppsvatten.

Vidare förklarar han att statistiken är ”lite hackig” men att allt tyder på att smittan ökar.

– Som vi alla vet så var det ju en topp vecka 50. Därefter såg vi en stadigt sjunkande trend fram till vecka 3. Sedan hade vi en uppgång vecka 4, för att sedan se en minskning vecka 5 och nu ser vi alltså en uppgång igen, säger David Nilsson och konstaterar vidare:

Ökat sedan årsskiftet

– Att det hoppar mellan veckorna har vi sett tidigare, men tittar man på den lite längre trenden så ser vi att det har ökat från årsskiftet.

Huruvida det indikerar på att Stockholm är på väg mot en tredje våg kan han dock inte uttala sig om.

– Däremot kan jag säga att vi har högre halter nu än tidigare. Men det kan både gå ner framöver, eller så kan det vara en början på en tredjevåg. Det är jättesvårt att säga.

1,7 miljoner stockholmare

Vidare förklarar han att man ska se mätningarna på avloppsvattnet, som ringar in totalt 1,7 miljoner stockholmare, som ett komplement till all övrig kunskap som finns:

– Det går inte att säga enbart utifrån avloppsmätningarna om det finns en trend. Man behöver lägga ihop detta med allt annan information som finns. Det är ett lurigt pussel, säger han och fortsätter:

– Detta ger ett bra underlag för att bedöma vart smittan i samhället är på väg. Ett av alla verktyg i verktygslådan. Inte minst inför en situation där det kan bli aktuellt att man kan börja lätta på restriktionerna. Då är det väldigt viktigt att allt pekar åt samma håll.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset, sett i mikroskop.
Publicerad:

LÄS VIDARE