”Wolverine”-skaparen död

Serieförfattaren Len Wein blev 69 år

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Michael Buckner/Getty Images for DC Entertainment
Len Wein blev 69 år gammal.

Serieskaparen bakom ”Wolverine” och ”Swamp thing” har dött.

Len Wein har kämpat med hälsoproblem det senaste halvåret och opererades senast i torsdags, uppger The Wrap.

På söndagen orkade kroppen inte med längre.

Han var med och skapade serierna ”Wolverine” och ”Swamp thing”.

Serieförfattaren Len Wein arbetade med båda de stora seriesyndikaten i USA, Marvel och DC Comics och var med och återuppväckte intresset för ”X-men”-serierna på 1970-talet.

Men under söndagen dog Wein, uppger The Wrap.

Någon dödsorsak är ännu inte offentliggjord, men sedan i mars har Len Weins sociala medier vittnat om flera hälsoproblem, bland annat en ryggradsoperation och en stor varböld på hälbenet som tömts på vätska.

Weins senaste operation genomfördes i torsdags, enligt hans twitterfeed, som också innehåller skämt om att Wein hoppas på ”Wolverine”-liknande återhämtningsförmåga.

Skapade flera ”X-men”- och ”Batman”-figurer

Men under söndagen orkade hans kropp inte med längre.

Len Wein är den serieförfattare som introducerade karaktären ”Wolverine” in i ”X-men”-serierna tillsammans med tecknarna John Romita Sr och Herb Trimpe. Wein är även hjärnan bakom ”X-men”-karaktärerna ”Storm”, ”Nightcrawler” och ”Colossus”, skriver The Wrap.

Det var Len Wein som 1975 återuppväckte Marvels ”X-men”-serie med de nya karaktärerna fem år efter att de superhjältar som ursprungsskaparna Stan Lee och Jack Kirby tecknat tappat i popularitet och därför slutat ges ut.

Innan dess hade Len Wein också skapat DC comics seriefigur ”Swamp thing” 1971 tillsammans med tecknaren Bernie Wrightson och i ”Batman”-serien skapade han bland annat karaktären Lucius Fox, Bruce Waynes finanschef.

Len Wein blev 69 år gammal.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

X-men

Marvel

Batman

Serier