"Vetifan om de blev klokare”

Foto: TT / Bildbyrån

avErik Karlsson

SPORTBLADET

SÖDERHAMN. Bakom en överlägsen Charlotte Kalla fortsatte kampen om VM-platserna i Lahtis.

Men vad ska förbundskaptenerna tänka om en sprintskräll, bakhala Anna Haag-skidor och en trött Hanna Falk?

– Jag vetifan om det blev så mycket klokare på de här resultaten, säger femman Emma Wikén.

På söndag ska Rikard Grip presentera VM-truppen till Lahtis. En av de stora frågorna är vilka åkare som ska göra Charlotte Kalla sällskap på tio kilometer klassiskt och i stafetten över 4x5 kilometer. Stina Nilsson kör sannolikt inte den längre distansen och där finns dessutom en extra plats eftersom Kalla är regerande mästare.

”Ingen aning hur det påverkar”

Men SM-genrepet gav få svar. Ida Ingemarsdotter var klar tvåa men har många andra distanser att fokusera på under VM. Där bakom skrällde sprintfokuserade Jonna Sundling sig in som trea före mer meriterade distansåkare som Sofia Henriksson, fyra, Emma Wikén, femma, Anna Haag, sexa och och sjuan Hanna Falk.

Dessutom finns tänkbara VM-aspiranter som Anna Dyvik på JVM i USA.

– Jag har ingen aning om hur det här påverkar. Jag vetifan om det blev så mycket klokare på de här resultaten, säger Emma Wiken och skrattar.

– Jag är fruktansvärt osäker, jag vet inte alls hur de tänker. Jag har försökt att inte tänka så mycket på det men det är mitt stora mål så det är ganska många tankar som snurrar runt nu, säger Åsarnaåkaren.

”Kommer bli jävligt bra”

För Anna Haag var det första loppet sedan La Clusaz-tävlingarna innan jul. Comebackande Haag såg ut att gå mot en tredjeplats men rasade i sista backarna in mot mål.

– Jag låg trea hela loppet men kände i sista backen att jag fick saxa hela vägen och det är jag jävligt sur över just nu, säger hon.

Hon är dock lugn över att hennes formkurva bör vara tillräcklig för att prestera på VM.

– Jag är inte orolig, jag vet att när man har varit förkyld så behöver man lite tid för att komma igång. Jag kör i morgon också och jag behöver tid. Det kommer bli jävligt bra, säger hon.

Förbundskapten Rikard Grip erkänner att det inte är ett lätt jobb just nu:

– Det är väldigt jämnt, det är många som är tätt inpå varandra. Alla är med och aspirerar på platser. Ingenting är självklart, säger han.

– Det handlar mycket om totalen, hur många som åker vad. Det finns ingen anledning att ta ut tolv åkare om det är fem som inte får åka någon distans på VM. Vi ska bygga ett lag där de som är uttagna får åka, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM