Mejla

Stefan Hedmark

Tomas Alfredson blev blåst på sin vision för Jönssonligan-filmen

Han har ett märkligt resonemang – men det lär bli fler udda lösningar

Publicerad:
Tomas Alfredson.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tomas Alfredson.

FILM

KRÖNIKA. Vem bryr sig om nya Jönssonligan går upp på bio eller hamnar på en streamingtjänst?

Den frågan är rimlig att ställa 2020.

Det öppna brevet till svenska folket damp ner som en överraskning i veckan. På sajten tomasalfredson.se riktar sig ”Tinker tailor soldier spy”-regissören till biopubliken och ber om ursäkt för att hans nya film, ”Se upp för Jönssonligan”, inte får biopremiär på juldagen som det var tänkt, utan i stället ska visas på en streamingsajt. Alfredson ”skäms som en hund” för att filmen blir inlåst bakom en ”betalvägg” i stället för att gå upp på bio.

Foto: SF Studios
”Se upp för Jönssonligan”.

Svårt att förstå

För den breda publiken kan det vara svårt att förstå varför Alfredson är upprörd och det beror delvis på hans eget resonemang. Tvärtemot vad Alfredson skriver i brevet blir filmen visst tillgänglig för alla. Även biografer är en slags betalvägg, ofta en dyrare sådan för Jönssonligans tänkta publik, barnfamiljer, än att hyra online.

Nu hamnar filmen på en abonnemangstjänst, C More... men har man ett Jönssonligan-sug är det lätt att påbörja en gratisprenumeration och sedan avsluta den när man har sett filmen. Lite mer krångel än att bara köpa en biobiljett eller hyra online, men fortfarande ett billigare alternativ för barnfamiljen än bio.

Foto: Netflix
”Mank”.

Det är inte fel med betalväggar. Ingenting är gratis, varken journalistik eller filmer. Men det blir konstigt att använda begreppet i det här sammanhanget, även om Alfredson ger en hint om att vilja ha en större diskussion om hur ”folkets pengar”, det vill säga Filminstitutets stöd, ska användas.

Beslut fattades ovanför regissörens huvud

Nuförtiden har filmskapare många alternativ hur de vill att deras verk ska presenteras. Det kan bli en film för bio, kan bli en miniserie. Kanske en film för både bio och streaming, som David Fincher i fallet ”Mank”. Det viktiga är att filmskaparen får behålla sin vision.

I fallet Jönssonligan brast det och beslutet fattades ovanför regissörens huvud. Jag förstår mycket väl att det känns som en kniv i ryggen för Tomas Alfredson.

Filmbranschen är förvirrad och i kris. Den prövar sig fram. De udda lösningarna lär bli det nya normala.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN