Talar ut om fyndet i stjärnans väska: ”Chockerande”

Publicerad:
Taoufik Makhloufi med silvermedaljen på 800 meter från OS i Rio 2016.
Foto: Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
Taoufik Makhloufi med silvermedaljen på 800 meter från OS i Rio 2016.

SPORTBLADET

Fransk tv avslöjade förra veckan att man hittat dopningspreparat i OS-guldmedaljören på 1 500 meter Taoufik Makhloufis väska.

Nu berättar lovande löparen Jimmy Gressier om när han avslöjade storstjärnan på franska träningscentret Insep.

”Du kunde hållit igång ett sjukhus med alla grejerna i den väskan”, säger han på Instagram enligt journalisten Cathal Dennehy.

Franska granskningsprogrammet ”Stade 2”, motsvarande Uppdrag Granskning, kunde förra veckan avslöja att algeriske löparstjärnan Taoufik Makhloufi påträffats med mängder av dopningsklassade preparat i en väska på franska träningscentret Insep.

Algeriern, som har vunnit OS-guld på 1 500 meter 2012, tog dubbla OS-silver 2016 och tog ett oväntat VM-silver i fjol, har tidigare omgärdats med dopningsrykten då han tränat under skandalomsusade tränaren Jama Aden.

Nu berättar franske medeldistanslöparen Jimmy Gressier om hur det gick till när han gjorde fyndet under ett träningspass. Det hela började med att han skulle öppna väskan för att kika på en ny prototyp av en Nike-sko.

– Det jag hittade var helt chockerande. Du kunde ha hållit igång ett sjukhus med alla grejer som fanns i väskan, säger han på Instagram enligt friidrottsjournalisten Cathal Dennehy.

Foto: Instagram
Delar av fyndet i Taoufik Makhloufis väska.
Foto: Oliver Hardt / Getty Images Europe
Jimmy Gressier.

”Jag är en ren mästare”

Makhloufi har inte testat positivt någon gång men flera av preparaten i väskan är dopningspreparat eller förbjudna hjälpmedel.

– Jag säger inte att han dopat sig men han har utan tvekan haft dopningsrelaterade saker i sin ägo, säger Gressier som också hoppas att fler aktiva ska tala ut när de hittar spår av dopning.

– Vi, rena idrottare, måste alltid stå upp när någon annan åker dig. Om du vet något om en idrottare som kanske dopar sig så berätta det du vet. Var inte en hycklare och skaka hans hand när du vet vad som pågår.

Taoufik Makhloufi utreds just nu av franska åklagare. Själv har han förnekat all inblandning i en intervju med algeriska nyhetsbyrån APS.

– Det är en förtalskampanj mot en ren mästare, säger han och fortsätter:

– Jag har haft ett biologiskt blodpass i flera år och jag testas regelbundet av World Athletics och Wada. Jag har aldrig testat positivt ocj jag är en ren idrottare, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN