Man häktad efter upplopp i Malmö

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter bränner däck i samband med upploppet i Malmö i slutet av augusti.
Foto: TT
Demonstranter bränner däck i samband med upploppet i Malmö i slutet av augusti.

En man i 30-årsåldern har häktats efter upploppen i Malmö som inträffade i samband med koranbränningen i slutet av augusti.

"Jag bedömer att det föreligger sannolika skäl att den person jag har begärt häktad har deltagit i det våldsamma upploppet. Han är även misstänkt för flera fall av blåljussabotage", säger kammaråklagare Tomas Olvmyr, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande som skickades ut före häktningsförhandlingarna.

Det finns ett tiotal misstänkta, varav en man har häktats.

Två övriga personer som suttit anhållna har samtidigt släppts.

Mannen som häktats misstänks utöver upploppet för blåljussabotage och försök till sådant vid tre olika tillfällen, varav ett sabotageförsök ska ha inträffat utanför Rättscentrum i Malmö i början av augusti.

Mannen identifierades eftersom han vid tillfället lade ut film på sig själv när han försökte tömma däcken på en polisbil på luft, skriver Sydsvenskan.

De våldsamma upploppen i stadsdelen Rosengård skedde efter en koranbränning och en icke tillståndsgiven manifestation på Stortorget i Malmö. Tre danskar fördes bort från torget av polis, misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen.

Under oroligheterna ska det även ha ropats antisemitiska slagord, vilka polisen utreder som hets mot folkgrupp.

Publicerad: