Utklassning i Superettans toppmöte

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Degerfors-jubel och Halmstad-depp.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Degerfors-jubel och Halmstad-depp.

FOTBOLL

HALMSTAD. Överkörning i toppmötet.

Degerfors har nu tagit ett starkt grepp om en allsvensk plats.

– Det återstår att se om vi är redo för allsvenskan, men jag tror att vi är det, säger tvåmålsskytten Villiam Dahlström.

Andra toppmötet på en dryg vecka mellan Superettans två bästa lag. Halmstad vann senast på Stora Valla (2-0) och hade chansen att rycka ytterligare i toppen via seger också i returen.

Men så blev det inte. I stället var det Degerfors som via 4–1 nu har fem poängs ledning till Jönköpings Södra på kvalplats. Tungt för HBK, som kort inpå matchen fick slänga in Sadat Karim i anfallet i stället för sjuke nyckelspelaren Mikael Boman. Dessutom fick man klara sig utan backen Edvin Kurtulus som enligt Hallandsposten fick uppsöka sjukhus kort före avspark med hjärtbesvär.

På Stora Valla var HBK-målvakten Malkolm Nilsson en vägg. I returen fick Degerfors hål på honom redan efter 34 minuter.

– Han sa att han gjorde förmodligen sitt livs match senast, vissa lägen som han kanske inte ska kunna ta. Och då tänkte vi att det inte borde gå två matcher i rad, säger Villiam Dahlström.

Inte mycket som fungerade i HBK

Det var han som stod perfekt placerad centralt i straffområdet och enkelt kunde styra in målet. Och det var han som via en kopia också gjorde 2-0 efter en timmes spel. 

Ni är väldigt starka på kanterna, med inspel till dig i mitten?

– Vi har tränat mycket under hela den här långa försäsongen, många spelare är bekväma i sina positioner och vet vad de ska göra. Och i dag kanske vi tajmade våra inlöp lite bättre, och då blir vi farliga.

I Halmstad var det inte mycket som fungerade, även om de lyckades skapa en hel del chanser. Men spelmässigt hängde de inte med.

– Vi kommer inte upp i närheten av den nivån som vi kan. Vi har en kväll där vi inte presterar på en tillräckligt hög nivå. Samtidigt är Degerfors jättebra, och då blir det så här, säger Halmstad-tränaren Magnus Haglund.

Bertilsson målskytt på nytt 

Johan Bertilsson, Degerfors bäste målskytt så här långt i serien, gjorde vackert 3-0 efter 65 minuter efter ytterligare en passning från kanten. Och det höll på att rinna iväg ytterligare. Villiam Dahlström och Bertilsson hade ytterligare chanser.

– Jag tycker väl att jag kunde satt ett par till i dag. Så har det varit under hela säsongen, men förhoppningsvis släpper det nu, säger Dahlström, som nu gjort åtta mål.

Han kunde ha gjort ett nionde också, men fri med Malkolm Nilsson föll han, och varnades för filmning.

– Jag vet inte vad som hände där. Domaren tyckte väl att jag la mig för lätt när, som jag tycker, målvakten fäller mig. Jag får kolla på reprisen. Han touchade, men jag vet inte hur hårt.

I stället kunde Halmstad skapa en viss spänning när hyllade måltjuven Rasmus Wiedesheim-Paul rullade in 1–3 på straff med knappa kvarten kvar. Men någon desperat offensiv bjöd de inte på, i stället kunde Degerfors hålla undan utan större problem. På fem minuters stopptid kom också 4–1 genom José Segura Bonilla.

Fem poängs ledning. Vad får ni absolut inte göra nu?

– Släppa av på takten. CI har ett väldigt go i laget och vinner många matcher för att vi oftast springer mer än motståndarna. Det är när vi blir statiska som vi blir dåliga. Men om vi bara springer för varandra så tror jag att det kommer att gå bra.

Och inte börja snacka om allsvenskan för tidigt...?

– Exakt, haha. Det är därför jag undviker dem frågorna.

Laddar Tabell
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.