Så gör du för att handla säkert i covid-tider, statsministern

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det säger bara klick, statsministern.

Ge Säpo fikarast. Shoppa loss från soffan.

Att handla via nätet – och undvika fysiska butiker – är enkelt.

Här är guiden för dig, som likt Stefan Löfven, är e-handelsnybörjare.

I dessa tider är näthandeln viktigare än någonsin, framför allt för att undvika trängsel och smittspridning. Men ändå ger sig folk ut och handlar i butikerna, inte minst statsminister Stefan Löfven.

– Jag har aldrig handlat något på nätet, jag tillhör väl den generationen möjligtvis, säger Stefan Löfven till SVT i en intervju.

Sju av tio i åldrarna 16–85 handlar på nätet, enligt en rapport från 2020 av SCB. Att Löfvens generation handlar något mindre på nätet stämmer, men samtidigt ökar den andelen konstant.

– Stefan Löfvens generation ökar kraftigt vad gäller e-handel. Under 2020, som karaktäriserades av pandemin och restriktioner, ökade vår försäljning från åldersgruppen 60-65 år markant. Vi är säkra på att Löfven är redo att handla online och jag kan personligen erbjuda support inför hans första köp,” säger Kristoffer Väliharju, vd hos CDON.

”Precis som vid offentliga upphandlingar”

Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt, menar att det finns flera fördelar med att handla via nätet, och om man som statsministern är e-handelnybörjare finns det några tips att utgå ifrån.

Stefan Löfven har mycket att lära som e-handelshoppare.
Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven har mycket att lära som e-handelshoppare.

– Det är viktigt att du handlar från en butik som du litar på. Om du är helt nybörjare kan ett bra tips vara att handla från e-handelsversionen av en butik som du brukar besöka fysiskt, säger han.

En av fördelarna med att shoppa via nätet är att du lättare får en överblick av marknaden.

– Det är osannolikt att du fysiskt går in i en butik som har det bästa priset på den produkt du är ute efter, troligtvis behöver du då besöka flera butiker, det behöver du inte på nätet, säger Oscar Hagman.

I coronatider är kanske den främsta fördelen att många butiker erbjuder hemleverans, men även bortom tider präglade av covid kan det vara mer värt att handla bakom skärmen än i butiken.

– Statsmannamässigt skulle jag säga att det är viktigt att jämföra flera olika produkter och priser, precis som vid offentliga upphandlingar, menar Oscar Hagman.

Expertens fem snabba tips

Det kan vara många saker att tänka på för den som aldrig eller sällan handlar online.

– I livechatten på vår hemsida kan konsumenter som Stefan Löfven ställa alla möjliga typer av e-handelsrelaterade frågor till Prisjakts expertpanel, allt från hur man skapar en e-postadress till hur man säkerställer att en butik går att lita på, berättar Oscar Hagman.

Här är hans fem främsta tips:

• Gör research – se till att hitta den modell som passar just dig.

• Jämför priser och villkor mellan olika butiker.

• Titta på leveranstid – när behöver du varan?

• Titta på prishistorik – om en vara är billigare under en särskild säsong kanske det är värt att vänta.

• Håll koll på priset även efter du köpt varan. Oftast gäller prisgaranti och då kan du få tillbaka mellanskillnad om priset går ner.

Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av de vanligaste leveranssätten för e-handel är självhjälpsstationer. Men i coronatider är hemleveranser mer värdefullt, menar Oscar Hagman.
Publicerad: