Falskt inkassoföretag försöker bluffa via chatt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Bedragarna skickar ut sms som påstås komma från inkassofirman Svea ekonomi.

När mottagaren klickar på länken dyker det upp en chatt där de falska indrivarna försöker få sina offer att föra över pengar med bank-id.

– Det känns väldigt obehagligt att någon satt där och chattade och försökte lura oss på pengar, säger Tommy, 26, från Skövde.

En ny bedrägeribluff drabbar oskyldiga över hela landet.

Med förslagna sms luras mottagarna att tro att de har en obetald faktura som gått till inkassoföretaget Svea ekonomi.

Falskt inkassobolag

Och för att kunna reglera sin skuld hos inkassofirman uppmanas mottagaren att besöka en bluffsajt som länkas i sms:et:

"Hej, vi vill informera dig att "Nordic AB" har anmält dig till Svea Inkasso pga en obetald faktura! För mer information besök www.svea-inkasso.org", står det i sms:et.

En av mottagarna är samboparet Emma och Tommy i Skövde som drabbades på måndagskvällen.

– Man blev ju lite uppstressad när man plötsligt fick ett sms om en skuld som gått till det här inkassobolaget. Och eftersom vi nyligen har flyttat tänkte vi att någon faktura kunde ha kommit bort i flytten, säger Tommy.

Han berättar hur sambon gick in på länken och ombads mata sin sitt personnummer.

”Någon satt där”

Därefter öppnades en chatt upp.

– Det var uppenbart att chatten sköttes manuellt. Någon satt där och försökte lura oss på pengar, säger han.

Personen som chattade lyckades förmå Emma att logga in på Swedbank med hjälp av sitt bank-id.

– Hon skrev in sitt lösenord men när det var Swedbank som hon blev auktoriserad mot började vi misstänka att något inte stämde. Hade det här varit på riktigt hade det ju varit Svea ekonomi som hon auktoriserat sig mot med bank-id, säger Tommy, som också konstaterar att den falska hemsidan i sms:et, landningssidan, är registrerad i Panama.

Eftersom Emma är kund på en annan bank lyckades förövaren förmodligen inte med sitt bedrägeriförsök.

– Vi klarade oss från att bli av med några pengar. Men intrycket i efterhand är att det här är ett väldigt genomarbetat bedrägeri. Man tänker inte alltid på vad det står när man skriver in sin kod och dessutom är man lite uppstressad när det handlar om inkasso. Man vill genast få reda på vad det handlar om och bli av med skulden, säger Tommy.

Vägrar uttala sig

Paret har nu polisanmält bedrägeriet.

– Det är obehagligt och hade kunnat gå mycket värre, säger Tommy.

Aftonbladet har varit i kontakt med Svea ekonomis presskontakt Stefan Ericson som på måndagskvällen inte ville uttala sig över huvud taget om bedrägeriförsöken. Men på sin hemsida har Svea ekonomi publicerat ett kort inlägg där man varnar för bluffen som också ska ha polisanmälts av företaget:

"Detta är ett bedrägeriförsök och vi uppmanar alla som har fått ett sådant sms att inte gå in på länken utan i stället kontakta oss", skriver inkassofirman.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN