Efter positiva beskeden: Svenska folket lyder färre råd

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nyckelsiffrorna går åt rätt håll.

Men samtidigt pekar undersökningar på att svenska folket kan vara på väg att slappna av och förstöra den positiva trenden.

– Det är inte osannolikt att vi ser ett trendbrott, säger Svante Werger, särskild rådgivare vid MSB.

Även om dagens presskonferens visade på ”måndagssiffror” ser snittet över tid ut att visa på en minskad smittspridning, minskat antal IVA-fall och antal dödsfall.

– Det ser positivt ut, det fortsätter att röra sig nedåt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Men en sak oroar. När Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, visade sin ständigt pågående Kantar Sifo-undersökning över svenskarnas beteendeförändringar i relation till coronapandemin visar den senaste mätperioden ett negativt trendbrott.

Svante Werger på MSB.
Foto: LOTTE FERNVALL
Svante Werger på MSB.

”Klart färre förändrat sitt beteende”

Färre...

... undviker kollektivtrafiken.

... har undvikit offentliga platser.

... undviker att skaka hand.

– Siffrorna för uthålligheten i beteendet har stigit tidigare men nu ser vi sjunkande siffror. Klart färre har förändrat sitt beteende den senaste veckan. Det är negativa förändringar på 5–10 procentenheter, säger Svante Werger som menar att även länsstyrelser runt om i landet bekräftat bilden av mer avslappnade svenskar.

– Det är bra att MSB följer det här, men vårt budskap är att vi måste hålla i. Det finns alltid en risk att det blir svårare och svårare över tid men håll i till vi ger andra besked, säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Länk till hela undersökningen från Kantar Sifo!

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmare ute i solen i april.
Publicerad:

LÄS VIDARE