Josefin Nilsson

Mariettes hyllning till Josefin Nilsson

”Kändes så självklart”

avAlex Hartelius

Mariette Hansson utlovar en känslomässig afton i kvällens ”Stjärnornas stjärna”.

I programmet kommer hon att tolka Ainbusk-låten ”Älska mig” som en hyllning till Josefin Nilsson.

– Det handlar om att använda sin röst och påminna folk om hennes historia, säger hon till Nöjesbladet.

Det har blivit dags för kvartsfinal i ”Stjärnornas stjärna” och i kväll får artisterna för första gången tolka låtar i två genrer: Disco och svensk visa.

Och för Mariette Hansson kommer kvällen att bli extra speciell. Efter att ha sett dokumentären om Josefin Nilsson blev det självklart för henne att framföra sin tolkning av Ainbusk-låten ”Älska mig” som en hyllning till Josefin.

– Det kändes så självklart för mig att göra något viktigt och få föra fram ett budskap på bästa sändningstid. Det handlar om att använda sin röst och påminna folk om hennes historia, säger Mariette till Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: MICKAN PALMQVIST
Mariette Hansson.

”Väldigt stark”

Mariette Hansson lyssnade mycket på låten som liten, men säger att det är först nu som hon verkligen har förstått dess innebörd.

– Låten hänger ganska tydligt ihop med att jag har varit vilsen en gång i tiden innan jag kom ut inför min familj. Den är väldigt stark för mig. Alla vill egentligen bli älskade för den de är. Jag ska inte behöva bevisa nånting annat än godhet – och det är så himla tydligt i låtens text och budskap.

Vad blir den största utmaningen i kväll?

– Jag gör låten för Josefin i kväll så den största utmaningen blir att hon ska titta ner och känna att vi är många som hyllar och förstår henne. Jag vill göra låten rättvisa efter allt som har hänt och det som bubblat upp till ytan i samband med dokumentären.

Kommer du att kunna hålla känslorna i styr?

– Du vet, det där vet man aldrig. Det är så spännande med live-tv. När klocka slår 20.00 så händer nånting. I kväll är det flera av artisterna som kopplat sina låtar till fina berättelser, så det kommer bli en känslosam kväll. Men jag ska försöka låta sminket sitta kvar.

”Vi får inte vara rädda”

I SVT-dokumentären om Josefin Nilsson berättar kollegor och vänner om hur Josefin Nilsson blev misshandlad både psykiskt och fysiskt av sin dåvarande pojkvän under 90-talet.

För Mariette Hansson visar dokumentären på vikten av att prata med varandra.

– Man ska inte vara rädd för att fråga varandra om saker. Många lever i sin egen lilla skyddade hydda, men i bland vet man så lite om varandra. Vi får inte vara rädda för att ställa de här jobbiga frågorna.

”Stjärnornas stjärna” sänds lördagar 20.00 i TV4

ARTIKELN HANDLAR OM