Därför diskas inte storfavoriten

Eurovision-låten på Youtube sedan 2017 – försvaret: ”Det var mitt examensarbete”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

TEL AVIV. Storfavoriten Duncan Laurence tillåts tävla i Eurovision – trots att hans låt funnits på Youtube sedan 2017.

John Lundviks största konkurrent kan pusta ut efter EBU:s beslut.

– Det var ett framträdande på konservatoriet som jag fick betyg för, jag visste inte ens att nån hade filmat det där, säger han.

Nederländernas Duncan Laurence, 25, kan pusta ut efter Eurovision-arrangören EBU:s besked.

Enligt spelbolagen är han John Lundviks största konkurrent om segern, men hans tävlingsbidrag ”Arcade” har legat ute på Youtube sedan 2017. Enligt tävlingsreglerna får en låt inte ha släppts före 1 september året före Eurovision.

Nyheten att storfavoritens låt funnits tillgänglig betydligt längre än så innebar några skakiga dagar i Eurovision-världen.

– Det var ett framträdande på konservatoriet som jag fick betyg för, jag visste inte ens att nån hade filmat det där, säger Duncan när Nöjesbladet träffar honom i Tel Aviv.

1 av 3 | Foto: Thomas Hanses
Duncan Laurence repeterar sitt framträdande på Eurovision-scenen i Tel Aviv

Blev orolig

– Jag kände ”shit, har jag gjort något fel, har jag brutit mot några regler?”, men som tur är gjorde jag inte det. EBU har fattat beslutet att det inte var så, de har gått igenom allting.

Nyckeln är att tävlingsreglerna specificerar att en låt inte får ha släppts kommersiellt. EBU:s bedömning var att Youtube-videon, som bara hade haft omkring 500 visningar när den först uppmärksammades i Eurovision-världen i slutet av april, inte gett det nederländska bidraget några fördelar i tävlingen.

Blev du orolig när det började skrivas om det här?

– Ja, det blev jag. Jag ville inte göra några upprörd och jag ville inte att det skulle se ut som att jag hade försökt fuska. Jag gillar inte att inte följa reglerna. Men jag skrev låten för två och ett halvt år sedan när jag gick på konservatoriet och det där var min tentamen.

Duncan Laurence tävlar med låten ”Arcade” för Nederländerna i samma semifinal som Sverige, torsdag 16 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE