Fegt sudda bort Ko Un, Bokmässan

Göran Sommardal: Man kunde i stället tagit chansen att fördjupa diskussionen om protester och övergrepp

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sydkoreanske författaren Ko Un anklagas för sexbrott.
Sydkoreanske författaren Ko Un anklagas för sexbrott.

KULTUR

Alla välrenommérade kulturbranscharbetare vet förstås varför Sydkoreas mest berömde poet och kulturpersonlighet Ko Un inte finns med på Bok & biblioteksmässan i Göteborg i höst. Trots att det är Sydkorea-tema på årets mässa. Ja, han nämns inte ens, utan är helt enkelt utsuddad.

Inte för att han är död, utan för att han är oberörbar. Han har, obestridligen, under en lång följd av år gjort sig skyldig till sexuella trakasserier och förgripanden, dock inte till våldtäkt.

I Sydkorea pågår som bäst en total nedmontering av Ko Un: han förlorar sina officiella poster, hans böcker städas undan från biblioteken, hans dikter plockas bort ur skolans läroböcker. Det är inte mycket att säga om det.


Men att Bokmässan låter detta ske också i Göteborg 2019. Att man inte tvärtom tar tillfället i akt att belysa och diskutera vad som händer när (manliga) litterära giganter befinns skyldiga till sexualbrott utan låter sig beläggas med munkavle, möjligen som ett villkor för stödet från de sydkoreanska myndigheterna. Oförlåtligt. Dumt och oförlåtligt.

Här finns ett tillfälle att bevisa att de högtidliga deviserna om yttrandefrihet gäller också när saker blir (kommersiellt) brännbara. Att anordna en diskussion om hur man ska förhålla sig till en författare som inte bara är upphovsman till några av det moderna Sydkoreas viktigaste verk – Maninbo-dikterna (Tiotusen fotspår), Ung pilgrim, rader av översättningar och reseskildringar – utan också en viktig förkämpe för demokratin i sitt land och ett flertal gånger fängslad under den dåvarande diktaturen.

Och nu anklagad för, och tydligt överbevisad om att ha förgripit sig på kvinnliga författarkollegor och förläggare.


Är det verkligen Bokmässans enda strategi att låtsas som det regnar? Att hänga folk i tysthet – är det dagens skådespel för gallerierna?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.