Historisk staty skadad av fotograferande turist

Av: 

TT

Publicerad:
Venus Victrix på Galleria Borghese i Rom. Gipsversionen av skulpturen har nu skadats av en fotograferande österrikisk turist. Arkivbild
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Venus Victrix på Galleria Borghese i Rom. Gipsversionen av skulpturen har nu skadats av en fotograferande österrikisk turist. Arkivbild

NÖJE

Än en gång har jakten på det perfekta fotot lett till skador på ett historiskt konstverk. Detta sedan en österrikisk turist råkat kapa tårna på en gipsstaty av den italienske nyklassicistiske skulptören Antonio Canova.

På en videoupptagning från Antiono Canova-museet i den norditalienska staden Possagno ser man hur mannen lägger sig ned bredvid statyn Venus Victrix för att låta sig fotograferas, skriver La Repubblica.

När mannen därefter reser sig ser han att han skadat tre av statyns tår – men låtsas som ingenting. Den österrikiske turisten blev identifierad och har därefter erkänt.

Den skadade gipsstatyn, som sägs avbilda Napoleons syster Pauline Bonaparte som Venus, är en förlaga till den berömda marmorversionen som visas på konstmuseet Galleria Borghese i Rom.

Kostsamma selfies

Incidenten i Possagno är inte det första exemplet där fotosugna turister orsakat förödelse i konstvärlden. I Portugals huvudstad Lissabon klättrade en turist 2016 upp på en fasad för att ta en selfie tillsammans med en av stadens kända statyer – vilket resulterade i att den föll i marken och krossades.

2017 råkade en kvinnlig selfieknäppande besökare i Los Angeles välta en pelare som den brittiske konstnären Simon Birch placerat ett antal skulpturer på, skriver Artnet. Detta ledde till en oönskad – och kostsam – dominoeffekt då ytterligare pelare i konstinstallationen drogs med i fallet. Skadorna uppskattades till 1,7 miljoner kronor – men Birch meddelade efter incidenten att han inte tänkte kräva någon ersättning då det handlat om en olyckshändelse.

Kan leda till miljonböter

Hur mycket den österrikiske skulpturmarodören kan tvingas betala i böter för sitt Canova-foto är okänt, men enligt ett nytt italienskt lagförslag kan vandalisering av konstverk leda till åtta års fängelse och böter på över en miljon kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE