Författare rasar mot utebliven listplacering

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sofie Sarenbrant. Pressbild
Foto: Thron Ullberg
Sofie Sarenbrant. Pressbild

NÖJE

Ett storbråk om bokbranschens försäljningslista har brutit ut sedan författaren Sofie Sarenbrants deckare "Skamvrån" hamnat utanför.

De ansvariga beskylls för "tjänstefel och maktmissbruk".

I veckan publicerade Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen listan över de 20 mest sålda böckerna i Sverige under fjolåret. Ljudboksförsäljningen fanns dock inte med, vilket innebar att Sarenbrants "Skamvrån" hamnade utanför. "Mitt värsta bakslag som författare inträffade idag", skrev hon på Instagram och hävdade att 100 000 lyssningar av boken fallit bort.

Företaget Bokinfo som samlar in försäljningsstatistik förklarar det hela med att Bookmark lämnat in ofullständig information där författarnamn saknats. Även om man senare kompletterat uppgifterna är det inte aktuellt att uppdatera listorna, uppger Förläggareföreningen.

– Vi tycker att det mest korrekta är att när året stängs så öppnar vi inte upp det igen, säger vd Kristina Ahlinder till Svensk Bokhandel.

Sarenbrants förlag Bookmark beskyller de ansvariga för "tjänstefel och maktmissbruk" eftersom man säger blankt nej till att uppdatera topplistorna, trots att Bokinfo fått allt material i tid, enligt Bookmarks vd Claes Ericson.

"Bookmark har i tid anmält och av Bokinfo fått bekräftelse på såväl anmälan som inkludering av materialet i årstopplistan", skriver han i ett sms till TT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN