”Jag hade gissat att han dopade sig”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

SPORTBLADET

Robel Fsihas dopningsfall skakade om svensk friidrott.

Men landslagskollegan och konkurrenten David Nilsson var inte överraskad.

– Skulle jag ha gissat hade jag gissat att han dopade sig, säger han i podden Kommentatorerna.

Det är knappt tre veckor sedan Robel Fshias positiva dopningsprov offentliggjordes.

Den svenska terräng EM-guldmedaljören väntar fortfarande på att b-provet ska analyseras men visar det som alla förväntar sig sällar sig Fshia till en rad svenska dopningsfall bland löpare med Adil Bouafif och Abeba Aregawi (som friades i ett senare skede då det inte kunde säkerställas när hon tagit preparatet) som de två mest högprofilerade fallen.

”Nästan alla visste att Adil dopade sig”

Den tidigare svenska rekordhållaren på maraton David Nilsson säger att inget av de tre fallen har överraskat honom. I stället efterlyser han mer underrättelsearbete från förbund och RF. Att andra löpare får chansen att berätta om sina misstankar.

Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET

– Vi (andra löpare red. anm) blir aldrig tillfrågade. Det är inte som att jag har trott att Robel varit ren. Jag har inte kunnat lägga fram bevis för att han dopat sig men skulle jag ha gissat så skulle jag gissat att han dopat sig. Adil visste nästan alla att han hade dopat sig men han fick bara fortsätta i hur många år som helst. Varför går det inte ut formulär från förbundet till oss aktiva?, säger han i podden Kommentatorerna.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Förbundskapten Karin Torneklint med Adil Boafif på Finnkampen 2013

Han tycker antidopningsarbetet måste rikta in sitt arbete snävare på misstänkta personer.

– Man måste går mer på tips och misstankar, kvalificerade fördomar. Kollar man statistik är det lätt att se vilka länder det ofta är fall i och då kanske man måste testa oftare där, säger han.

”Jävligt lätt att fastna i”

Robel Fshia tillhör den typ av löpare som är lätta att misstänka, menar David Nilsson. Han är väldigt ojämn i sina prestationer och befinner sig under långa perioder på läger i framför allt Etiopien. Och just det stora löparlandet gör David Nilsson extra misstänksam.

Foto: Wikipedia
Robert Fsiha under Finnkampen på Stockholms stadion i augusti 2019.

– Vi som funderar mycket kring det här tror sig veta att det är mycket värre i Etiopien än i Kenya. Det är mer som Marocko, mer systematiskt. Robel tränade med några av de absolut bästa etiopiska landslagslöparna och har fått hjälp av deras coach. Jag tror de tar det mesta, inklusive bloddopning, säger David som samtidigt är tydlig med att han inte är särskilt arg på personen Robel Fsiha.

– Det är jävligt lätt att fastna i att de är sämre människor bara för att de dopat sig. Men det handlar mer om en kultur i de här länderna som också Robel fastnade i, säger han i Kommentatorerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE