Svennis om hyllningarna till Gunder Bengtsson: ”Väldigt bra initiativ”

Publicerad:

FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson, 71, har upplevt hyllningarna till George Best och Eusebio vid legendarernas bortgång.

I kväll hedrar Svennis och många IFK Göteborgsprofiler Gunder Bengtsson.

– Ett väldigt bra initiativ. Vi behöver kanske bli bättre på sådana här saker i Sverige, säger han till Sportbladet.

1 av 2 | Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

För en dryg vecka sedan gick tidigare mästartränaren Gunder Bengtsson ur tiden, 73 år gammal, efter en längre tids sjukdom.

Mot Falkenberg i allsvenskan under måndagskvällen kommer IFK Göteborg spela med sorgeband och Bengtsson hyllas med en minnesstund där en mängd tidigare Blåvittprofiler deltar på Gamla Ullevi.

Sportbladet når Sven-Göran Eriksson, som 1981 värvade Gunder Bengtsson som assisterande tränare till Blåvitt, när Svennis sitter i bilen på väg till Göteborg.

– Det ska bli kul att se hela gänget igen, även om det är av en tråkig anledning. Men Gunder är värd den här hyllningen. Jag tycker det är ett väldigt bra initiativ av IFK Göteborg för att högtidlighålla någon som gjort mycket för klubben.

Är svensk idrott för dålig på att minnas sina stora profiler?

– Det är en svår fråga. Kanske behöver vi bli lite bättre på det. Jag var med på George Bests begravning 2005 och det var fantastiskt. Jag vet även hur det var i Portugal när Eusebio gick bort, säger Eriksson.

Vilket tjôt det blivit

Vem hade Gunder Bengtsson munhuggits med i det gamla gänget?

– Förmodligen alla! Det fanns många att välja mellan. Glenn Hysén kan ju inte vara tyst. Jag vet inte om Glenn Strömberg är med på Gamla Ullevi, men Gunder hade nog tagit några diskussioner med honom också.

Vad betydde Gunder Bengtsson för dig?

– Oerhört mycket. Jag kände honom från Torsby IF och han blev assisterande till mig när Olle Nordin lämnade. Gunder blev viktig inte bara i tränarrollen utan även som en vän för livet.

– Gunder var väldigt bra bredvid mig. Han hade en mer positiv syn på saker. Under Uefaäventyret 1981-1982 var vi ute flera gånger och tittade på motståndarna tillsammans. Jag var mer tveksam till om vi skulle klara av Valencia och Hamburg när vi satt och pratade på hotellrummen. ”Dom slår vi!” sa Gunder bestämt till mig.

När IFK Göteborg vann Uefacupen 1982 var Gunder Bengtsson assisterande tränare. När klubben upprepade bedriften fem år senare, 1987, var Bengtsson huvudtränare. Han blev även mästare med IFK Göteborg 1983, Vålerengen två gånger och cupmästare med Panathinaikos vid två tillfällen.

Svennis vill jobba vidare

Sven-Göran Erikssons senaste tränarjobb var som förbundskapten för Filippinernas landslag, ett uppdrag som han lämnade i början av året.

– Nu börjar det krypa rejält i benen efter något nytt att göra, säger Svennis. 

– Jag är pigg och min egen hälsa är bra så dyker det upp något som är intressant så är jag redo.

Vad får du för slags förfrågningar?

– Det är många samtal och förslag från agenter från alla möjliga håll – Asien, Afrika, Amerika, från Australien, men inget som varit tillräckligt konkret eller intressant hittills. 

– Kanske får jag börja leva ett pensionärsliv i stället, säger 71-åringen med ett skratt. Det kommer inte gå någon nöd eller bli några problem för mig då. 

– Kontakten med fotbollen har jag ändå. Jag följer ju Torsby IF nära, säger Svennis.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.