”Det är helt sjukt”

Landslagsstjärnans reaktion efter Uefas märkliga beslut

avMalin Wahlberg

Uefa förbjuder damerna från att använda den kända Champions League-hymnen.

Landslagsstjärnan Elin Rubensson har svårt att förstå beslutet.

– Det är en bandspelare – tryck på play, säger mittfältaren.

Den klassiska Champions League-hymnen har varit en del av turneringen sedan införandet 1992/1993. Men det är bara herrarna som får höra tonerna innan avspark. 

När damerna ville göra samma sak sa Uefa bestämt nej

– Alla förknippar hymnen med Champions League och folk har tänkt att det är naturligt att använda den men Uefa är kristallklara med att det är totalförbud mot att ens närma sig den, sa Anna Collett, kommunikationsansvarig för norska LSK, till TV2 förra veckan.

”Jättemärkligt”

Landslagsmittfältaren Elin Rubensson, som ska spela Champions League med Kopparbergs/Göteborg, förstår inte Uefas beslut. 

– Det är jättemärkligt tycker jag. Jag vet inte vad jag ska säga, det är helt sjukt, säger hon och fortsätter: 

– Jag tänker att Champions League är väl Champions League oavsett om det är damer eller herrar. Det känns som en sådan enkel sak som man skulle kunna jobba för.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Som så många gånger förr känner Rubensson att damfotbollen får jobba i uppförsbacke.

– Det är så mycket smågrejer, det är en bandspelare – tryck på play. Vi förstår det inte det. 

– Vi har ofta jobbat i motvind.

”Gäller att alla hänger med”

Även om Uefa kanske inte är helt med på tåget finns det saker som blåser damfotbollens väg just nu. För två veckor sedan såg över 60 000 Atletico Madrid mot Barcelona i Spanien, nästan 40 000 såg sedan Juventus mot Fiorentina i Italien och när Sverige möter Tyskland i en träningsmatch på Friends Arena kommer över 30 000. 

– Damfotbollen ute i världen och överlag har ju exploderat detta året, vilket är jättekul inför VM. Jag tror verkligen att VM är startskottet på något nytt. Så det gäller ju att alla hänger med nu, även Uefa, och tar tillvara på att folk är engagerade och vill titta på damfotboll, säger Rubenson som ser fram emot helgens match. 

– Det ska bli jättehäftigt, det är en erfarenhet inför VM också. Det är en lite annan upplevelse att spela inför så mycket publik. 

ARTIKELN HANDLAR OM