Leksand vann – efter Morastjärnans matchstraff

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Leksand slog Mora med 4–3 och tog ännu ett kliv mot SHL.

När jublet var som mest öronbedövande inne i Tegera Arena var Anton Karlsson ironisk i segerintervjun.

– Får man låna ”Ritos” hörapparat? Jag hör inte så mycket, sa han till TV12.

Det stod 1–0 i matcher till Leksand mot Mora i direktkvalet till SHL. I rond två av ”Slaget om Siljan” kom lagen ut heltända – eller möjligen övertända.

27 sekunder in i matchen gruffades båda lagen i mittzonen. Andrew Rowe klev in framför Martin Karlsson från den så kallade blinda sidan och tryckte till. Tacklingen såg ut att ta mot axeln men bedömdes som en huvudtackling och gav matchstraff.

Ritola gav Leksand ledningen

I det påföljande powerplayet gjorde Leksand mål direkt. Linus Persson gled bakom förlängd mållinje och hittade upp till Mattias Ritola som satte 1–0-pucken högt.

I första periodpausen vädrade Moras Mathias Bromé sina känslor inför matchstraffet.

– Jag tycker mest att det är konstigt att man får rulla den på jumbotronen. Sedan så tittar domarna upp där. I går var en situation i Malmö, då tittade man inte upp på jumbotronen, men här får man tydligen kolla. Vad är nivån? Vad ska vi ha i svensk hockey? säger Bromé till C More.

Moras general manager Anders Forsberg var besviken på domarna efteråt.

– De gör fel som dömde matchstraff. Det var inte fem minuter på Rowe. Men de har haft fel tidigare också. Nu kan vi bara gå vidare och fokusera på nästa match, säger Forsberg.

Foto: C MORE

I andra perioden gick Leksand upp till 3–0 (mål av Thomas Valkvä-Olsen och Jesper Ollas) innan Mora reducerade två gånger (Viktor Amnér och Jonathan Carlsson).

Avgörandet blev dramatiskt. Anton Karlsson sköt 4–2 med en hög backhand. Ryan Johnston reducerade med 12 minuter kvar, men trots febril kvitteringsjakt kom inte Mora närmare.

”Jag älskar denna by”

Merparten av de 7 650 åskådarna skrek och tjoade efter slutsignalen. Anton Karlsson tog det som ett läge att skoja med tv-reportern.

– Får man låna ”Ritos” hörapparat? Jag hör inte så mycket, sa han och syftade på den apparat som Mattias Ritola har till följd av Ménières sjukdom, en åkomma som utgår från innerörat och kan ge kraftig yrsel.

Karlsson pekar mot publiken.

– Det är bara att lyssna. Det är stämning. Harmoni. Jag älskar denna by, dessa fans. Men vi har inte vunnit något än, det är först till fyra.

Leksand leder med 2–0 i matcher i bäst av sju. Nästa omgång spelas på måndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE