Israa, 29, skickar nallar och leksaker till barnen i krig

Av: Angelica Öhagen, Jenny Alexandersson

Publicerad:

Jublet tog aldrig slut när Israa Abdali, 29, gick ut på Cirkus scen för att ta emot priset Årets svenska hjälte i världen 2019.
– Det var så otroligt mäktigt, jag hade aldrig trott att jag skulle stå här och ta emot ett sånt här pris, säger Israa Abdali.

Hösten har varit hektisk för sjuksköterskan Israa Abdali, 29. Hon jobbar heltid som skolsköterska på ett gymnasium i Stockholm, och på hela sin fritid jobbar hon med insamlingar till internflyktingar som är fast inne i krigets Syrien.

– Vi har precis skickat vår åttonde container som är på väg ner till Syrien i detta nu. Den borde vara framme om några veckor.

I containern finns varma vinterkläder till barn och vuxna, leksaker till barnen, hygienartiklar och medicinska hjälpmedel. Aftonbladet Svenska Hjältar har varit med under en dag på lagret utanför Stockholm där Israa Abdali tillsammans med volontärer tagit emot gåvor från hela Sverige och sorterat det i kartonger.

– Det är så häftigt att en idé som jag fick för några år sedan har kunnat bli så stor.

En av de som bidrar till Israas arbete är Bitte Olsson, som inför vinterns insamling gett små nallebjörnar i hemstickade kläder.

– Israa är så fantastisk för hon visar att det finns människor på andra sidan som man bara vill hjälpa, säger hon.

1 av 7 | Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET AFTONBLADET

Visar att hjälpen kommer fram

Många givare lyfter just det med Israa, att hon är så bra på att via sina sociala medier visa att hjälpen kommer fram – och vilka barn som får det man donerat.

Svenska hjältar-galan var det förre vice ordföranden i FN, Jan Eliasson, som delade ut statyetten till Israa.

– Tack Israa för allt du gör för de nödställda och flyktingarna i Syrien. Du har visat genom din gärning att Sverige finns i världen, men också att världen finns i Sverige genom dig. Du har visat att vi inte kan ha ett samhälle med vi och dom utan att vi måste göra saker och ting tillsammans, sa Jan Eliasson på scenen.

1 av 3 | Foto: Angelica Öhagen
Två av nallarna som just nu är på väg till barnen i Syrien, i lastbil från Sverige. Bitte Olsson har stickat nallarnas kläder och alla ser olika ut.

”Ger ett hopp som är livsviktigt”

Även Clara Henry, ambassadör för Sverige för UNHCR, var med på scenen under kvällen för att hylla Israas arbete.

– Jag och Sverige för UNHCR är så oerhört stolta att få vara med ikväll och hylla dig. Jag har i egenskap av ambassadör varit i flyktinglägret Azrak i Jordanien och sett vad hjälp som din faktiskt gör på plats. Och det ger ett hopp som är livsviktigt för människorna som befinner sig där.

Efter galan är Israa Abdali alldeles tagen av kärleken från publiken, och från prisutdelarna.

– Det var så otroligt mäktigt, aldrig att jag ens skulle föreställa mig att stå här och ta emot ett sånt här pris. Det är så fantastiskt fint, och det blir en bekräftelse på att det jag gör är bra och att hjälp till människorna i Syrien så otroligt viktigt.

Vad kan man göra om man vill hjälpa till?

– Om man vill stödja just mitt arbete kan man följa Stand with Syria på Facebook eller Instagram. Där brukar jag lägga upp projekt som man kan bidra till. Och oavsett vad man gör eller hur man hjälper ska man alltid känna att ”jag gör det jag kan” och när man gör det då har man gjort tillräckligt, säger Israa Abdali.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.