SHL-veteranen skriver historia i nykomlingen

Johannes Salomonsson klar för Oskarshamn

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Johannes Salomonsson
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Johannes Salomonsson

Nio dagar kvar till premiären tar Oskarshamn in ytterligare SHL-rutin.

Johannes Salmonsson spelar genrepet mot Rögle på fredagskvällen.

– Det är lika bra att ta tjuren vid hornen, säger den 33-årige forwarden.

I slutet av augusti bröt Oskarshamn med två amerikanska nyförvärv, backen David Goodwin och centern Jake Newton.

I stället har Smålandsklubben fyllt på med beprövad SHL-rutin, tidigare i veckan backen Johan Alm och nu forwarden Johannes Salmonsson.

Johan Alm har gjort 329 matcher i SHL och SM-slutspelet, Johannes Salmonsson står på 484 matcher i sammanhangen.

Blir historisk

Johannes Salmonsson har Almtuna i Uppsala som moderklubb och blir nu historisk som den första spelaren som spelat för sju klubbar i den högsta serien.

”Salle” har tidigare spelat för Djurgården, Brynäs, Rögle, AIK, Linköping och Timrå i elitserien och SHL.

– Jag känner mig bra tränad efter en sommar med personlig tränare i Stockholm och isträning med några NHL-killar. Så om en vecka, till seriepremiären, ska jag nog vara i bra matchform, säger Johannes Salmonsson.

Den storväxte vänsterfattade forwarden (189 cetimeter och 94 kilo) är känd för sin starka skridskoåkning och sitt hårda jobb.

Han går totalt sett in på sin 17:e säsong som professionell hockeyspelare.

– Man har ju hunnit med en del och jag känner att det blir roligare för varje år. Förra säsongen var nog min bästa i karriären och det vill jag bygga vidare på, den var ju tung när vi åkte ur men sen har det oftast varit slutspel så en hel del rutin har jag med mig, säger Johannes Salmonsson.

”Vi kan skrälla”

Förra säsongen spelade han för Timrå, det var just Oskarshamn som tog Timrås plats i SHL efter 4–3 i matcher i direktkvalet.

– Vi har pratat någon vecka och det gick ganska fort att komma överens, jag fick en bra magkänsla och det var många bitar som kändes kul och intressant med Oskarshamn. Vi mötte ju dem i våras så då fick jag en känsla vad det var för lag, sedan fick jag ju en ordentlig smäll så jag tänkte det kanske är lika bra att spela med Isak Pantzare så man slipper möta honom, säger Johannes Salmonsson och skrattar.

– Jag blev i alla fall imponerad av hur Oskarshamn spelade med frejdig hockey och vann fullt rättvist mot Timrå, det lockar att lära sig det spelsystemet och jag tror det passar mig. Alla experter tippar ju laget sist men ingen har ju mött Oskarshamn och vet inte hur hårt det är att möta dem, jag pratade med en kompis i Linköping och de var helt chockade över hur bra Oskarshamn spelade – jag tror mycket tack vare spelidén att vi kan vara med i racet, helt ärligt så tror jag att vi kan skrälla i år.

Flera på sex klubbar

Johannes Salmonsson har skrivit ett ettårskontrakt med Oskarshamn och får tröjnummer 25 på ryggen i den blåvita tröjan – SHL-nykomlingen har nu två målvakter, nio backar och 14 forwards i truppen.

Träningsmatchen mot Rögle i Ängelholm på fredagskvällen blir SHL-genrepet, i Oskarshamns historiska SHL-premiär nästa lördag väntar Skellefteå på bortaplan.

Totalt har Johannes Salmonsson gjort 165 poäng (snygga sifferkombinationen 66 mål och 99 assist) i SHL och SM-slutspelet, förra säsongen i Timrå blev det 19 poäng (fyra mål och 15 assist) på 33 matcher.

”Salle” har också spelat A-lagsishockey för Almtuna, i nordamerikanska WHL, i schweiziska NLA och tyska DEL.

De spelare som står på sex klubbar i högsta ligan är Jonas Almtorp, Yared Hagos, Rastislav Pavlikovsky och Mattias Karlsson (när han spelar match för Leksand).

Daniel Widing som senast var i Rögle kan också gå upp på sex klubbar om han hamnar i SHL igen.

Publicerad: