Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson vinner begriplighetspris

avAdam Westin

Handbollsspelaren och grundaren av instagramkontot @assholesonline vinner Begriplighetspriset.

– Jag blev otroligt glad! Jag jobbar ju både opinionsbildande och för att barn ska veta sina rättigheter, säger Linnéa Claeson till Aftonbladet.

Bland tidigare vinnare finns folkvettsexperten Magdalena Ribbing, musikern Petter Alexis Askegren och skådespelaren Morgan Alling.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N
Linnéa Claeson.

Linnéa Claeson har gjort sig känd genom att publicera meddelanden och ironisera över män som skickar sexuella inviter och hot över nätet.

Instagramkontot @assholesonline har över 270 000 följare, och varannan vecka skriver Linnéa Claeson kolumner i Aftonbladet.

Nu står det klart att Linnéa Claeson tilldelas 2017 års Begriplighetspris, som går till ”en person som lyckats förklara ett svårt och viktigt ämne så att andra förstår”, skriver kommunikationsbyrån Publik.

”Blev otroligt glad!”

Motiveringen lyder: ”För att hon på instagramkontot @assholesonline och i andra forum på ett begripligt sätt förklarar hur utsatta kvinnor kan vara.”

– Jag blev otroligt glad! Det finns väldigt många andra duktiga och begripliga personer som var nominerade, säger Linnéa Claeson till Aftonbladet.

Utöver sin roll som välkänd debattör är Linnéa Claeson handbollsspelare i danska klubben Ringkøbing och juridikstudent på Stockholms universitet.

– Mitt arbete handlar lika mycket om att verka opinionsbildande mot politiker och jurister, som att barn och unga ska förstå sina rättigheter och skyldigheter, säger Linnéa Claeson.

Priset består av 20 000 kronor och ett konstverk. Bland tidigare vinnare finns nyligen bortgångna folkvettsexperten Magdalena Ribbing, musikern Petter Alexis Askegren och skådespelaren Morgan Alling.

”Ovärderliga” berättelser om övergrepp

Efter att New York Times avslöjat decennier av sexuella trakasserier från filmproducenten Harvey Weinstein har kvinnor världen över berättat om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp, under hashtagen #metoo.

Det har även framkommit anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier mot medieprofiler på Aftonbladet, SVT och TV4.

– Jag tycker att det är fantastiskt att alla börjar prata om det här, jag och väldigt många andra brottsoffer möter väldigt mycket ifrågasättande och misstro. Att alla nu vet att det här drabbar mer eller mindre varenda kvinna tycker jag är ovärderligt, säger Linnéa Claeson.

– Nu krävs att män engagerar sig, till exempel genom att gå med i någon organisation som engagerar sig mot sexuellt våld eller vill förändra machonormen.

Vad önskar du dig mest just nu?

– Att män slutar våldta kvinnor.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo