GW Persson om skådespelaruppropet: ”Sorgsamt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

456 kvinnliga skådespelare har under hashtaggen #tystnadtagning vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp.

I tisdagens ”Veckans brott” uttalar sig Leif GW Persson om uppropet.

– Det är häpnadsväckande hur de har betett sig, säger professorn i programmet.

Under förra veckan gick 456 kvinnliga skådespelare ut i ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet, där de berättade om sexuella övergrepp och trakasserier inom teatervärlden. Bland andra Marie Göranzon, Sofia Helin och Eva Röse har undertecknat uppropet som använder sig av hashtaggen #tystnadtagning, som nu också inkluderar berättelser från film- och tv-branschen.

Under tisdagens avsnitt av ”Veckans brott” kommenterade Leif GW Persson uppropet.

– Jag känner många av de här skådespelerskorna som har gått ut, helt naturligt, eftersom jag skriver film- och tv-manus. Det som de beskriver är ju förskräckligt, säger han i programmet.

”De är pajasfigurer”

Leif GW Persson vill nu se att de skyldiga männen inom teater-, film- och tv-branschen ska träda fram och ta ansvar för sina handlingar.

– Nu väntar jag med spänning på att 456 manliga skådespelare, regissörer och producenter går ut och bekänner vad de har hållit på med.

Programledaren Camilla Kvartoft konstaterar att förövarna skulle kunna vara operadivor eller högt uppsatta manliga genier, som ingen vågar kritisera.

– Branschen är ju lite sjuk, genier är nog det mest missbrukade ordet i vårt vokabulär. De är pajasfigurer faktiskt, det är häpnadsväckande hur de har betett sig. Det är sorgsamt faktiskt, säger Leif GW Persson.

Publicerad:

LÄS VIDARE