Emil vill jobba – stoppas av arbetsförmedlingen

Av: Jonna Claesson, Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Emil Hellqvist, 21, sitter i rullstol. Hans högsta önskan är att få jobba. Men arbetsförmedlingen säger nej och han får leva på socialbidrag – mot sin vilja.

– De hindrar mig från arbete, säger han.

Emil får inte jobba, trots att han vill.
Foto: Privat/TT
Emil får inte jobba, trots att han vill.

Sedan fyra år tillbaka sitter Emil Hellqvist, 21, från Kalmar, i rullstol. Det har inte hindrat honom från att göra det han vill i livet - förutom att hitta ett jobb.

Både läkare och försäkringskassan säger att han är frisk nog att jobba, men arbetsförmedlingen sätter stopp. I januari gjorde de en utredning och enligt bedömningen är Emil inte arbetsför.

– På det senaste mötet sa de i princip att jag är värdelös, saknar finmotorik och att jag har ett långsamt arbetstempo. Det är klart att jag är lite långsammare, jag sitter ju i stol.

Praktiserar på Ica

Just nu praktiserar Emil på en Ica-butik. Men tjänsten går ut snart och ersättningen är bara 3 000 kronor i månaden, en summa som är för liten i längden. Han har dock alltid trivts på jobbet.

– På Ica har jag gjort allt som alla andra gör förutom att sitta i kassan. Där har jag fått jobba i mitt tempo och det är ingen som har behandlat mig illa för det.

Emil har försökt söka jobb på egen hand då försäkringskassan gett förslag till bidragsanställning, vilket innebär att företaget får bidrag för den procenten som han inte kan utföra.

– Jag har verkligen försökt, men det är inte så lätt. Om jag blir bidragsanställd kopplas ändå Arbetsförmedlingen in automatiskt och de har sagt nej till varenda jobb jag har gett som förslag, säger han.

”Platsar inte i arbetslivet”

I ett och ett halv år har Emil haft en diskussion med arbetsförmedlingen. Tommy Hellqvist, Emils pappa har tröttnat rejält och när sektionschefen på arbetsförmedlingen i Kalmar sa att hans son inte ”platsade i arbetslivet” brast det.

– På det senaste ”förnedringsmötet” bad jag dem att hålla käften och krävde att få ett konkret svar på varför Emil inte får jobba. Då sa Emils handläggare att det var för att han kan komma att skada sig. Men som Emil själv säger: ”Jag sitter redan i rullstol, vad kan hända?”, säger Tommy.

”Tråkigt att någon känner sig nedvärderad”

Linda Kraft, sektionschef på arbetsförmedlingen, säger att de inte får uttala sig i enskilda fall. Enligt henne är det inte myndigheter som bestämmer om någon får arbeta eller inte.

– Det är tråkigt att någon som har varit i kontakt med oss känner sig nedvärderad och det är inte våra intentioner. För oss är det viktigt att individen får det stöd som är bäst anpassat till de individuella förutsättningarna.

Emil Hellqvist håller inte med om att arbetsförmedlingen gett honom det stöd som behövs. Han säger att han fått ”väldigt lite stöd och hjälp”, och mest fått höra bortförklaringar.

– Och att de inte kan bestämma att någon får jobba eller inte – det är ren bullshit. Det är ju precis det de har gjort, de hindrar mig från arbete. Med tanke på att de inte kommenterar mitt fall tar de inte ansvar, det är fegt.

Publicerad: