Tidemand imponerar i Mexiko

Stor VM-ledning efter första dagen

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Daniel Roeseler

Snö eller grus.
Det tycks inte spela Pontus Tidemand någon roll.
Han är lika överlägsen i Mexiko som han var i Sverige.

Tidemand som kör rally-VM i klassen WRC2 flyger fram på grusvägarna i Mexiko, han tycks vara lika säker där som han var under Rally Sweden förra månaden.

Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson tog ledningen redan under den första publiksträckan på torsdagen och fredagen fortsatte han i samma takt även om de två första specialsträckorna fick strykas. En olycka på motorvägen mellan Mexico City och León gjorde att vägen spärrades av för sex timmar vilket hindrade transporterna som fraktade bilarna från att hinna fram i tid.

Var försiktig

Under eftermiddagen och kvällen fullföljdes dock programmet och Tidemand leder nu tävlingen med 35,4 sekunder.

– Jag var för försiktig på dagens första sträcka och bromsade lite för mycket. Men på nästa sträcka var självförtroendet tillbaka och vi kunde ta ledningen igen, säger Tidemand.

– Varje sekunds övertag betyder mycket här med tanke på att kampen säkerligen kommer tätna imorgon när vi har fler mil att tampas på. Camilli jagar bakom oss och jag förväntar mig en stor utmaning där det gäller att hålla sig konstant fokuserad.

Bromsproblem

Under lördagskvällen och natten (svensk tid) kör de tävlande totalt 157,57 km vilket betyder nio fulla sträckor. I WRC-klassen leder Citroëns Kris Meeke efter den första dagens tävlande, knappt före M-Sports Sebastien Ogier.

– Jag är glad at vi äntligen kan visa vilken potential bilen har, även om det är mycket jobb kvar, säger Meeke.

VM-ledaren Jari-Matti Latvala hade bland annat problem med bromsarna och ligger åtta, totalt är det en placering före Pontus Tidemand.

Publicerad: