Klarar Lööf trycket från de blåbruna?

avAnders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Urban Andersson
Moderaterna lär göra allt de kan för att tvinga Annie Lööf och Jan Björklund in i ledet. Allt från näringslivslobbyister till nättroll kommer att mobiliseras och mittenpartierna kommer få det hett om öronen.

Ulf Kristersson leder Alliansen med ungefär samma framgång som han leder sitt parti. Utifrån ser röran helt makalös ut, snart finns inga klaver kvar att trampa i. Moderaterna i södra Sverige har gjort myteri mot partiledningen och i flera kommuner regerar partiet tillsammans med SD mot Kristerssons uttryckliga vilja. Riksdagsgruppen verkar läcka som ett såll och många struntar dessutom i instruktionen att uppföra sig någorlunda anständigt i sociala medier. Moderaterna påminner om ett herrelöst skepp på ett stormigt hav. Folk gör lite som de vill.

Kristerssons sonderingsuppdrag slutade med att han skrev ett ilsket Facebookinlägg med ultimatum till Centerpartiet och Liberalerna att acceptera honom som regeringsbildare även om han behöver SD:s aktiva stöd. När båda hotade att rösta nej hoppade han av sonderingarna i förtid. I går berättade talmannen att han trots detta tänker föreslå Ulf Kristersson som statsminister. Riksdagen ska få rösta nästa vecka.

Under valrörelsen sa Annie Lööf och Jan Björklund att en röst på dem var en röst mot att ge SD inflytande. Nu får vi se om det var sant. Klarar Centern och Liberalerna trycket från de krafter som vill se ett blåbrunt regeringsunderlag?
Det kommer att bli tufft. Moderaterna lär göra allt de kan för att tvinga Lööf och Björklund in i ledet. Allt från näringslivslobbyister till nättroll kommer att mobiliseras och mittenpartierna kommer få det hett om öronen. Enligt Annie Lööf bad hon talmannen att ge henne uppdraget att sondera regering men att M och KD stoppade detta. Så gör naturligtvis inte partier som vill varandra väl och även hon borde acceptera det alla andra sedan länge vetat - att Alliansen är historia.

Om Centern och Liberalerna vill stoppa SD från inflytande måste de rösta nej Ulf Kristersson som statsminister. Lösningen är samma som den har varit ända sedan valdagen. Statsministern bör hämtas från det block som har flest röster.
Elaka tungor påminner om att Kristerssons karriär faktiskt började med att han sådde split.

Han var förbundsordförande i Moderata ungdomsförbundet från 1988 till 1992 och lyckades splittra organisationen nästan exakt på mitten. Till slut blev han avsatt av Fredrik Reinfeldt med några få rösters marginal och många från dåtidens MUF är fortfarande ovänner trots att det gått över ett kvarts sekel.

Det vore en usel idé att låta Ulf Kristersson göra med Sverige vad han redan gjort med sitt parti och sin "allians".


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM