Socialdemokraterna kräver tydlighet från Moderaterna

Magdalena Andersson: ”Total oordning i Moderaterna”

avAmanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna tog under gårdagen tillbaka sin kritik mot Socialdemokraternas vallöfte att vissa pensionärer ska få 600 kronor mer i månaden.

Nu efterfrågar finansminister Magdalena Andersson (S) tydligare besked från partiet – även i frågan om en framtida regeringsbildning med stöd av Sverigedemokraterna.

– Ulf Kristersson talar om att det behövs fler vuxna i rummet, men att inte kunna lämna tydliga besked är inte vad jag definierar som att vara vuxen, säger Andersson.

Den första maj presenterade statsminister Stefan Löfven (S) vallöftet att höja pensionen för 1,2 miljoner pensionärer. Ett förslag var att ge pensionärer med en inkomstpension på mellan 11 000 och 14 000 kronor 600 kronor mer i månaden.

Moderaternas representant i pensionsgruppen har tillsammans med borgerliga representanter gått ut och sagt att förslaget är bland annat orättvist, rapporterar Sveriges radio.

Men under lördagen tog ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) tillbaka kritiken. Till Sveriges radio säger hon att Moderaterna välkomnar förslaget.

– Jag tycker att vi ska diskutera alla förslag som partierna i pensionsgruppen har. Det här är ett intressant förslag, vi stänger inte dörren för det, säger Svantesson till Sveriges radio.

1 av 3 | Foto: Henrik Montgomery/TT
Finansminister Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson: ”Total oordning”

De olika uttalandena är något som finansminister Magdalena Andersson (S) anser skapar förvirring.

– Det är inget tydligt besked att först säga att något är orättvist och sen säga att det är intressant. Sveriges pensionärer har ju naturligtvis rätt att veta om moderaterna är med på att införa det här eller inte, säger Andersson.

– För mig tyder det på att det är total oordning i Moderaterna.

Efterfrågar tydlighet från M om SD

Nu anklagar hon Moderaterna för att vara obestämda i fler frågor än en.

– Det är andra gången den här veckan som de först säger någonting och sedan går ut och korrigerar sig själva.

Magdalena Andersson syftar på det omdebatterade uttalande som Moderaternas gruppledare Tobias Billström gjorde tidigare i veckan om att föra samtal med Sverigedemokraterna.

Till Dagens industri sa Billström att ett samarbete kan ske dels i parlamentariska utredningar i olika sakfrågor, samt att de kan föra samtal med SD i riksdagens utskott.

”Otydligt vad Moderaterna går till val på”

Efter kritik från bland andra allianskollegor skrev Tobias Billström ett förtydligande på sin Facebooksida om att Moderaterna står fast vid beskedet att inte samarbeta med SD.

Magdalena Andersson tycker att det är otydligt när Moderaternas partiledare och gruppledaren i riksdagen går ut med två helt olika besked.

– Man var ju ute nu före sommaren och sa att man var beredd att ta talmansposten med aktivt stöd av SD även om man är mindre än de rödgröna, så redan där visar det ju att man öppnar för att göra saker som kräver ett aktivt stöd från SD.

Nu kräver hon tydligare besked från Ulf Kristersson och Moderaterna.

– Det blir ju väldigt otydligt vad Moderaterna egentligen går till val på. Vill de höja pensionen för de som har låg pension? Vill de samarbeta med Sverigedemokraterna i vinter? Om vi ska ha en bra valrörelse behöver det finnas en annan tydlighet än så.

– Ulf Kristersson talar om att det behövs fler vuxna i rummet, men att inte kunna lämna tydliga besked är inte vad jag definierar som att vara vuxen.

Aftonbladet har sökt Moderaterna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM