Konspirationsteorier om bin Ladin

avLisa Röstlund

"Bin Ladin lever fortfarande."

Eller - "bin Ladin har varit död länge."

Konspirationsteorierna kring al-Qaidaledaren hopar sig.

I brist på bildbevis finns många som inte tror på att Usama bin Ladin är död. Många säger sig inte tro på hans död även om "bildbevis" dyker upp.

Och på nätet flödar nu hypoteser om sanningar som döljs av USA.

"Bin Ladin dödades i Afghanistan"

Signaturen Stefan, skriver exempelvis till Aftonbladet att bin Ladin dödats tidigare, utan att USA fått det bekräftat, och att man nu i stället väljer att iscensätta hans död: 

– Bin Ladin dödades vid någon av de tidigare angreppen mot al-Qaidas grottor i Afghanistan. Den här gången fann man inte heller bin Ladin och resonerar att "han dog nog därinne någonstans".

"orgBengan" skriver i kommentatorsfälten på Aftonbladet.se:

–Detta kommer att leva vidare som en av historiens största bluff. De kommer att visa fejkade bevis så klart. Ingen kommer någonsin få veta den verkliga sanningen. Jo, kanske ändå; bin Ladin framträder i en ny video med exempelvis en dagstidning i händerna. Då tar det hus i helvete.

Fem bin Ladin-teorier som cirkulerar

Amerikanska sajten Rawstory.com listar fem märkliga teorier som nu förekommer om bin Ladins död:

President Obama är egentligen bin Ladin.

En video finns på Youtube som tar upp likheter i ansiktet och formen på öronen. På filmen hävdas att bin Ladin har gjort en "make over" för att kunna figurera som USA:s president.

USA har haft bin Ladins kropp nedfrusen sedan 2001.

Denna teori dök upp på sajten Infowars.com på måndagsmorgonen och bygger på citat från officiella amerikanska källor som tidigare sagt sig tro att bin Ladin är död.

Bin Ladin dog 2001, och även 2003.

Många konspirationsteoretiker citerar två rapporter om bin Ladins död: en från Fox News 2001, som tagits från en pakistansk tidning. och en från brittiska tidningen the Independent i maj 2003. En fransk expert hävdar i artikeln att meddelanden på olika internetforum bevisar att bin Ladin är död.

Pakistans armé höll bin Ladin fånge för att hjälpa Obama politiskt.

Kommer från talibansympatiserande Islamic awakening forum, och har även tagits upp på amerikanska politiska forumet Free republic.

Bin Ladin lever.

Denna teori kommer från pakistansk tv, som citerar en anonym talibansk källa.

Många teorier långlivade

Vissa stora historiska händelser har närt mängder av konspirationsteorier. Här är några:

Barack Obama född i Kenya

Politiska motståndare hävdar att han inte borde blivit president eftersom han inte var född i USA, utan Kenya. Flera stämningar har lämnats in till USA:s högsta domstol, men ingen har bifallits. Men hans födelse i USA bekräftas av delstatsarkiv.

UFO:n över Fukushima

Vita prickar på himlen fångade på film i samband med jordbävningen och tsunamin i Japan, tros vara en hel flotta av UFO:n. Och på ett klipp som visats i tyska tv-kanalen NDR visas ett mörkt flygande föremål flyga in mot ett av kärnkraftverken i Fukushima. Enligt UFO-kännare på flera sajter är det vanligt att UFO:n visar sig just i samband med naturkatastrofer.

Marilyn Monroe mördades av CIA

Enligt teorin mördades 50-talsikonen efter en nyss avslutad affär med president John F Kennedy. CIA eller FBI ska ha röjt undan Monroe för att undvika skandal. Men obducenten säger att det troligen handlade om självmord.

Månlandningarna skedde aldrig

Apolloprogrammet ledde aldrig till några månlandningar, hävdar vissa. På filmerna från månlandningen kan man se att flaggan som sätts upp vajar - trots att det inte blåser på månen. Ljuset och skuggorna sägs också vara fel. Men blåsten kan förklaras med att flaggan nyss nedsatts och därmed satts i gungning. Och de konstiga skuggorna kan förklaras med att jorden är en stark ljuskälla på månen.

Estoniakatastrofen

Det var ingen olycka. Bogvisiret öppnades med flit för att dumpa smuggelgods. Eller så sänktes fartyget med sprängladdningar. Eller så blev M/S Estonia utsatt för sabotage eftersom båten transporterade försvarsmaterial.

ARTIKELN HANDLAR OM