Kamprads söner om sorgen: ”Lovat att föra hans arv vidare”

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

De är mycket noga med att hålla sig undan offentligheten.

Men nu bryter Ingvar Kamprads söner tystnaden – för att hedra sin pappa.

”Han har varit en fantastisk förebild för oss”, skriver Peter, Jonas och Mathias Kamprad i ett gemensamt uttalande.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprads söner är mest kända för att de är så okända. Peter, 53, Jonas, 51, och Mathias, 48, månar synnerligen nogsamt om sin integritet. Trion ger ytterst sällan intervjuer.

Nu träder de dock fram med ett gemensamt uttalande för att hylla sin pappa, som dog i helgen.

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår pappa, Ingvar Kamprad, gick bort i lördags natt. Ingvar avled fridfullt i sitt hem i Sverige – omgiven av sin närmaste familj”.

1 av 2 | Foto: Ikea
Sönerna Jonas, Mathias och Peter Kamprad.

Sönerna beskriver Ingvard Kamprads stora betydelse både för dem personligen och för succéföretaget han grundade.

”Han har varit en fantastisk förebild för oss, hans söner, för våra familjer och för alla de som antingen arbetat i den företagsgrupp han grundade eller som har gjort affärer med gruppen under de senaste 75 åren. Det han har åstadkommit under sina 91 mycket aktiva år är helt enkelt otroligt. Vi kommer att sakna honom fruktansvärt mycket.”

”Behöll örat mot marken”

Ingvar Kamprad lämnar efter sig ett globalt megaimperium. Han ägnade årtionenden åt att planera vad som skulle hända med miljarderna och makten i koncernen efter sin död. Kamprad utarbetade ett komplicerat nät av stiftelser. Enligt Mathias, Jonas och Peter var Ikeas fortlevnad helt centralt för Ingvar.

”Ingvar var en av de största entreprenörer världen någonsin skådat. In i det sista behöll han örat mot marken, och försäkrade sig om att alla höll fast vid det unika Ikea-konceptet och värderingarna som har gjort det så framgångsrikt.”

”Ingenting var viktigare för honom än att säkerställa den fortsatta styrkan hos den grupp av företag han grundade, och därmed säkra jobben för hundratusentals medarbetare över hela världen – förutom att göra det möjligt för så många människor som möjligt att ha råd med heminredning av hög kvalitet. Genom sin dröm och vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna, gav Ingvar energi åt oss alla.”

Berättar om löftet till sin pappa

Ikea-grundaren var noga med att ingen enskild person skulle få enväldig makt över bolaget efter hans bortgång. Kontrollen skulle i stället samlas i ett särskilt råd.

–  Det finns tydliga regler om att familjen Kamprad inte kan vara i majoritet i styrelsen, har Lars ­Johan Jarnheimer, ordförande i Ikeas ägarbolag tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Jonas Steneboe, tidigare Ikea-chef som skrivit en bok om företaget, uppger för tidningen att det är Mathias Kamprad som nu är den mäktigaste personen i superkoncernen.

De tre sönerna avslutar sitt uttalande med att berätta om ett löfte som de gett sin far:

”Vi, sönerna, har lovat honom att föra vidare hans arv och göra vad vi kan för att säkra att Ikeas kärnvärden och unika koncept bärs vidare in i framtiden”.

Askan ska spridas över ägorna

Ingvar Kamprad dog i sviterna av en lunginflammation. Han kommer att begravas i Älmhult i kretsen av de närmaste.

2011 gick entreprenörens hustru Margarethas hustru bort i cancer. Parets önskan var att deras aska skulle spridas över ägorna i Småland. Det kommer nu att ske, uppger Ingvar Kamprads vän Bertil Torekull för Aftonbladet.

– Han har visat mig platsen och den är mycket vacker med en björkbacke. Nedanför ligger sjön Möckeln där han fiskat mycket gös.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM