Venedig börjar med inträde

Publicerad:
Uppdaterad:

Venedig

En av Italiens mest turisttäta städer tar till extrema metoder för att bli av med just turister.

Snart kan den redan dyra staden bli ännu dyrare för dig som bara vill komma på ett dagsbesök.

Venedigs borgmästare avslöjade nyligen att en entréavgift är på gång.

Varje år kommer hisnande 30 miljoner besökare till den lilla staden med knappt 300.000 invånare, och det är allmänt känt att den sistnämnda gruppen har fått nog.

I en video på Twitter meddelar Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro nästa steg för att minska det extrema flödet av turister till staden.

– Från och med idag är skatten i Venedigs historiska centrum lag. Det här kommer underlätta i arbetet att hålla staden ren och att ge besökare bättre service, sa han i meddelandet.

Hittills har den höjda turistskatten endast gällt övernattande gäster men nu kommer det att kosta upp till 100 kronor i ”entréavgift” för att göra dagsbesök i staden, enligt CNN. Kostnaden kommer dock med största sannolikhet att variera beroende på vilken tid på året du kommer.

Foto: Alexey Popov/Adobe Stock / 10786781

”Blir som Disneyland”

Det har tidigare gjorts försök för att få ner besökstalet i Venedig. Under första maj-helgen infördes restriktioner för hur turister fick röra sig i stadskärnan för att hålla lokalbor och besökare isär.

CNN har pratat med Venedigbon Marco Malafante som jobbar med lyxturism. Han tycker att den nya avgiften är en bra idé.

– Som lokalbo hamnar jag ofta i stora folkmassor. Venedig är översvämmat med turister och vi borde få ner antalet dagsbesökare till förmån för ”lyxturister”. Alternativet är helt enkelt att vi alla bara är obekväma i staden, säger han.

Åsikterna går dock isär. Gondoljären ”Cuba” är inte säker på att en inträdesavgift är rätt sätt att handskas med problemet.

– Att komma till Venedig kommer att bli som att gå in på ett museum. Jag tror inte att det kommer att hjälpa genom att omvandla Venedig till ett Disneyland, med inglasade affärer och försäljare vid torgen som ersätter de gamla hantverksbutikerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA