”Peta Hagman från högernio”

Enig expertkår har Blomstrand som etta i EM

avJohan Flinck

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Nathalie Hagman.

NANTES. Nathalie Hagman har länge varit Henrik Signells förstaval på högernio.

Inför EM-premiären tycker sju av sju experter att Hanna Blomstrand ska starta i stället och Hagman flyttas tillbaka ut på högerkanten.

Men Signell viker sig inte:

– Hagman är fortfarande högernia hos oss.

För knappt ett år sedan togs Nathalie Hagman ut i VM:s all star team – som högersexa (=högerkant) trots att hon startade åtta av nio VM-matcher som högernia.

Trots att Hagman hade det tungt på högernio i VM, och enbart spelat på kanten i sitt klubblag Bukarest i två säsonger, har förbundskapten Henrik Signell fortsatt att satsa på henne som högernia.

Inför EM, där Sveriges premiärspelar mot Danmark på fredag, fick hon starta där i den första landskampen mot Montenegro men hade det återigen tufft, precis som hela laget första 20 minuterna. Till match två mot Montenegro, i söndags, fick Hanna Blomstrand starta i stället. Hagman kom in på positionen i perioder men fick inte det att lossna.

– Hon är fortfarande högernia hos oss, slår Signell fast efter att laget anlänt till EM-hotellet i franska Nantes.

– Man ska komma ihåg att Montenegro hade en given taktik mot henne; att vara offensiva och jobbiga mot just Nathalie. Mot andra lag kan hon få ut mer av sitt spel.

Fem av sju med Hagman på kanten

I Sportbladets EM-panel med sju experter tycker nu samtliga att Blomstrand ska vara förstavalet när Sverige går in i EM. Fem av dem tycker att Hagman ska flyttas ut och bli förstavalet på högerkanten medan övriga tycker att Daniela Gustin ska få fortsätta på kanten och Hagman börja på bänken.

– Vi kan inte spela ett mästerskap med bara en högernia, säger Signell som inte vill säga vem som är hans förstaval.

Att starta med både Blomstrand och Hagman är inget alternativ för Signell.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Jag kan inte spela ut det kortet fullt ut nu. Båda kan inte starta. Vad händer efter 23 minuter när båda är skadade? Men Hagman kommer att vara ett alternativ på högersex precis som under VM.

Hagman om experternas val:

– Vi kommer alltid att ha folk som tycker och tänker och om de tycker det så får det vara så.

Bänkad i Champions League

Hagman har haft det tufft också på högerkanten i klubblaget. Hon har knappt fått spela alls i Champions League och bara gjort ett mål.

– Men jag har bara skjutit ett skott så jag är i alla fall hundraprocentig, säger hon med ett ansträngt leende.

Då ska man ha i åtanke att Hagman är en erkänd målmaskin som snittat 62 mål i europaspelet med sina klubblag de föregående fyra säsongerna.

Om du själv får bestämma – vill du vara högernia eller högersexa i EM?

– Jag ser mig gärna som en tvåpositionsspelare men jag vill absolut spela på högernio.

Efter VM senast sa Hagman: ”Jag har känt stor press att bevisa att jag ska vara på högernio. Det har jag inte riktigt klarat i det här mästerskapet.”

Känner du den pressen nu också?

– Jag vet att jag kan mycket mer (än i VM) och hoppas förstås få visa det mer i landslaget, säger hon.