SD förbereder kravlista – till nya regeringen

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna är ”centrifugalkraften allt kretsar kring i svensk politik”.

Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson som förbereder en kravlista som en ny regering måste uppfylla för att få SD:s stöd efter valet i höst.

– Det handlar om rena lagförslag och vilka myndigheter som kan få andra eller förändrade uppgifter, säger SD-ledaren.

I dag är det SD:s dag i Almedalen och på lördagsförmiddagen presenterade SD en satsning på rot-avdrag för hemlarm. Bakgrunden till förslaget handlar om att bostadsinbrotten ökar.

– Det berör människor i deras vardag. 20 procent av människor är oroliga för att få inbrott i sitt eget hem. Man känner sig alltså inte trygg i sitt eget hem. Inte sällan handlar det om hitresta ligor som begår de här brotten, säger Jimmie Åkesson.

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Därför vill partiet nu se att en möjlighet att dra av när det gäller nyinstallering för hemlarm.

– Staten brister och då måste staten kompensera för den otryggheten, säger Jimmie Åkesson.

”Alla pratar om oss”

SD-ledaren kommenterade också det fokus som partiet hamnat i den senaste veckan, bland annat efter det stora Alliansbråket kring huruvida man skulle låta partiet få tillträde till poster som ordförande i riksdagens utskott.

– Vi är centrifugalkraften i svensk politik. Alla pratar om oss, alla förhåller sig till oss.

Jimmie Åkesson säger att han kommer väl föreberedd till förhandlingar efter höstens val. En lång rad krav måste den regering uppfylla som i höst vill ha Sverigedemokraternas stöd.

– Det handlar om rena regeringsbeslut som man kan fatta med kort varsel, om utredningar och utredningsdirektiv, det handlar om rena lagförslag och det handlar om myndigheter som kan få andra eller förändrade uppgifter. Jag vill inte konkretisera mer i nuläget, men för oss står migrationsfrågorna högt på agendan.  

Tittar på Migrationsverket

Är Migrationsverket en myndighet ni tittar på?

– Det kan vara ett exempel på det.

Är det någon mening att komma med en detaljerad lista när ingen vill förhandla med er?

– Någonstans måste man visa att man är på riktigt beredd att ta det här ansvaret. Och jag kommer i talet i kväll att vädja till de andra partierna att stå upp för det här med vuxet samtal. Så länge man behandlar oss som om vi inte finns är man inte särskilt vuxen. 

Kan ni tänka er att stödja en ensam M-regering?

– Det beror på vad man bygger sin majoritet på. Jag har sagt hela tiden, det svåra är inte att bilda en regering. Det svåra är att styra landet i fyra år och lotsa sin politik genom riksdagen. Och att man ska kunna göra det utan att prata med oss, det har jag svårt att se.

”Nazister som misshandlar ska till fängelse”

Under Almedalsveckan har nazistiska Nordiska motståndrörelsen hamnat i fokus efter att dess representanter har trakasserat och attackerat flera mötesdeltagare. Polisen har kritiserats för att vara för undfallna mot nazisterna.

Hur har polisen skött sitt jobb?

– Polisen har nog gjort det de kan utifrån de rådande omständigheterna. Sen är det obehagligt att se representanter för en våldsideologi som springer runt och misshandlar och trakasserar folk, som stör möten. Det är obehagligt. Ägnar man sig åt det ska man inte vara här, då ska man sitta fängelse, svarar Jimmie Åkesson.

Här är Sverigedemokraternas partiledare genom åren 00:32
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM