Håller lejon i trång glasbur – får kritik

avBabs Drougge

Mitt bland fikande gäster får den unga lejonhonan agera underhållning.

Inlåst i en glasbur, inte mycket bredare än henne själv, vankar hon av och an.

Användare på sociala medier rasar nu mot det turkiska caféet.

Ett café i Istanbul får just nu motta hård kritik från såväl privatpersoner som veterinärer och djurrättsorganisationer. Detta sedan de själva delat med sig av filmer inifrån caféet.

Filmerna visar hur en ung lejonhona vankar av och an inuti en glasbur, inte mycket bredare än henne själv, inför de vattenpiperökande besökarna. En video visar hur besökarna kan mata lejonet genom små hål i glaset.

Lejonhonan är inte det enda djuret som bor på caféet. Enligt The Independent äger caféet både krokodiler, papegojor, hästar och flamingos. Merparten av djuren ska bo i burar under caféet.

Över 5 800 personer har skrivit under en namninsamling mot att caféet håller djur inlåsta. Användare på sociala medier uppmanar till bojkott och ordföranden för de turkiska veterinärernas branschorganisation, Oytun Okan Senel, kallar det för djurplågeri.

Sedan bilder och filmer från caféet har fått spridning i sociala medier har en turkisk tillsynsmyndighet utrett verksamheten.

”Vilken slags rehabilitering är detta?”

Inrättningen fick dock behålla sina djur, eftersom caféet är registrerat som en ”turistrelaterad djurhage och rehabiliteringscenter” och därmed har alla papper som krävs för djurhållning. Caféet får däremot tre månader på sig att göra sig av med lejonhonans trånga glasbur.

– Ägaren omnämner stället som ett rehabiliteringscenter. Vilken slags rehabilitering är detta? säger Oytun Okan Senel till The Independent.

Både det brittiska mediet och Aftonbladet har sökt caféet utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Istanbul