Retorikexperten: ”Han reder ut frågetecken kring SD-frågan”

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. Moderatledaren Ulf Kristersson talade i Almedalen i kväll.

Retorikexperten Elaine Eksvärd gör en snabbanalys av partiledarens tal för Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: MALIN JOHANSSON
Elaine Eksvärd, retorikexpert.

Retorisk Känga:

Den fick SD och Stefan Löfven vars vanligaste citat vid katastrof är ”det är oacceptabelt.  ”Det räcker inte med att säga att det är helt oacceptabelt, vi vet att det är helt oacceptabelt. ”Vi moderater kommer aldrig att samarbeta med socialdemokraterna i nästa mandatperiod”. ”Jag kommer aldrig att regera eller regeringssamarbete med SD” ”Inte i något annat parti säger någon så ofta så horribla saker som SD”. 

Politisk Flirt:

SD:s väljare men inte SD:s parti. Han är den första partiledaren som uttryckligen oroar sig för SD:s säkerhet genom att nämna  ”Tobias Andersson, ordförare för SD:s ungdomsförbund har hemlig lokal.” Att värna om alla politiker sänker garden hos väljarna.

”Jag har träffat” Alibi:

Jag har träffat poliser och butiksägare. 

Bevingade ord:

”Fysiska hot kommer från vänster, de digitala hoten kommer från nätet.” ”En kloak av hat där ute” ”våld måste stoppas, men inte åsikter.” ”När orden tar slut så får inte nävarna ta vid.” ”Svenskar i juni borde bära kavaj, inte skottsäker väst”. ”På tisdag går vi till kvartsfinal!” 

Kroppsspråk:

Han var väldigt bra så länge hans teleprompter fungerade, det gjorde det halva talet. Sen fick han läsa innantill och det låser kroppsspråket något, men han är skicklig trots det. 

Helhetsintryck:

Det är Ulfs första Almedalstal och säkert ett av veckans bästa. Han reder ut frågetecken kring SD-frågan, tar avstånd från partiet men tar till sig deras frågor. 

Återkommande ord:

Hat, rasister, nazister. Barn, socialt arv, polisen, krossa de kriminella gängen.

Publicerad: