Militären i kontroll över lyxgallerian

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett spänt dödläge råder mellan den kenyanska militären och gisslantagarna som barrikaderat sig i en mataffär. 

Tidigt i morse hördes skottlossning och explosioner inifrån gallerian och gisslan har hotats till döden.

Al-Shabaab avfärdar namnuppgifter som publicerats på Twitterkonton som ”ogrundade rykten”.

Regeringsstyrkorna har kontroll över alla våningsplan i köpcentret, uppger Kenyas inrikesminister vid en direktsänd presskonferens. Insatsen i köpcentret kommer att avslutas "snart", sade inrikesminister Joespeh Ole Lenku vid en direktsänd presskonferens.

Han kunde inte säga hur många personer som är kvar som gisslan.

Två terrorister uppges vara döda och ett flertal skadade. En del gisslan har fritagits, men ett "fåtal" ska vara kvar inne i köpcentret, enligt inrikesministern.

Bepansrade fordon

Terrordramat är nu inne på sin tredje dag. Vid 12.30-tiden i dag hördes explosioner, skottlossning inifrån gallerian och svart rök stiger från byggnaden, rapporterar AFP.

Nyhetsbyrån Reuters citerar en anonym säkerhetstjänsteman på plats:

– Det är vi som orsakade explosionen, vi försöker ta oss in genom taket.

Inga officiella kommentarer har ännu gjorts kring rökutvecklingen från köpcentret. Bepansrade fordon ska vara på väg till köpcentret. Den kenyanska polisen har bett allmänheten att hålla sig borta från köpcentret, enligt BBC.

10 personer i gisslan

Och i morse vid soluppgången hördes skottlossning inifrån gallerian och soldater som befann sig utanför tog skydd.

Skottlossningen som varade i cirka 15 minuter och efterföljdes av tre stora explosioner.

Enligt CNN tros gisslan bestå av runt 10 personer.

I går kväll uppgav militären att de flesta i gisslan hade fritagits och att militären tagit kontroll över största delen av byggnaden. Minst 68 människor har dödats, och siffran befaras stiga.

På sin Twitter skriver den kenyanska militären:

”Alla resurser är tillsatta för att denna situation ska lösas på ett snabbt sätt”, skriver de.

”Agera mot de fängslade”

När de kenyanska trupperna närmade gisslantagarna i morse hotade de att döda gisslan.

– Vi råder Mujahedin inne i byggnaden att agera mot de fängslade när de själva utsätts för påfrestningar, säger al-Shabaabs talesperson Ali Mohamud Rage, i ett uttalande som publicerades på en islamistisk webbsida, rapporterar AFP.  

Och han fortsätter:

– Vi ber de kristna som närmar sig Mujahedin att visa nåd för deras fångar som kommer att få bära bördan av de krafter som riktas mot Mujahedin.

Tre män från Sverige

Gruppen uppges stå i kontakt med gisslantagarna inne på gallerian. På webbsidan skriver de att de beväpnande männen har stridit med både kenyanska och israeliska styrkor.

Källor inom al-Shabaab har till CNN uppgett att nio namn som publicerats på ett numera nedstängt Twitterkonto är namnen på gisslantagarna.

Enligt de uppgifterna kommer tre av terroristerna kommer från USA och två från Somalia. Resterande personer kommer enligt CNN från Kanada, Finland, Kenya och Storbritannien, enligt listan. Ett nytt konto som upprättats i al-Shabaabs namn finns tre män från Sverige med.

Uppgifterna är obekräftade men enligt Twitterkontot ska två av männen ha skadats. Ett av namnen nämns som en av ledarna bakom dådet. Men uppgifterna  stämmer inte när Aftonbladet kontrollerar dem med folkbokföringen.

”Ogrundade rykten”

Hos svenska UD har man inga uppgifter på att det svenskar ska vara inblandade i terrordådet:

– Vi har hört tals om det här, men vi har inga bekräftelser på att det är så här, säger Lena Tranberg, vid UD:s pressjour till Aftonbladet.

Abu Omar, en påstådd ledare inom al-Shabaab, dementerar att kvinnor eller västerlänningar är eller har varit involverade i attacken.

– Rykten sprids runt att det har varit amerikaner, britter och angripare av andra nationaliteter. Jag kan bekräfta att inget av detta är sant. Jag vet att det är ogrundade och orättfärdiga rykten , säger Abu Omar.

Publicerad: