Åkesson till angrepp mot Stefan Löfven

avPär Karlsson

VÄSTERÅS. I dag omvaldes Jimmie Åkesson som partiledare för Sverigedemokraterna.

Efteråt höll han tal inför ombuden på partiets landsdagar och gick till hårt angrepp på Stefan Löfven.

– Jag tycker inte att han ska komma undan så lätt, därför utmanar jag honom i en debatt, säger Åkesson.

Efter att Sverigedemokraterna på lördagsmorgonen diskuterat EU-politik inför valet i maj, där man vill vara det mest EU-kritiska partiet, var det dags för partiledaren Jimmie Åkesson att väljas om som partiledare för två år framåt.

Åkesson har varit partiledare sedan 2005, innan dess var han ordförande för Sverigedemokratisk ungdom.

Attack på Löfven

SD-ledaren gick till hård attack mot framför allt S-ledaren Stefan Löfven. I en ny kampanj ska partiet besöka arbetsplatser och ställen som har stark S-koppling. Dessutom vill man utmana Löfven i en debatt.

– Vi kan se hur Socialdemokraterna försöker komma undan debatten med oss. Man säger att man inte ska gå i polemik med oss därför att man inte behärskar våra profilfrågor. Jag tycker inte att man ska komma undan så lätt, säger Åkesson.

Han menar att det är partiets uppgift att tvinga ut S-ledaren på banan.

– Vi vill debattera jobben, arbetskraftsinvandringen, invandringen generellt, arbetsmiljöfrågor, rätt till heltid och så vidare. Jag tycker att Socialdemokraterna, med den bild jag har av arbetarrörelsen, borde vara i framkant på dessa områden. Men nu verkar det som de inte bryr sig.

Men det finns också helt andra skäl till att SD vill motverka S och de andra rödgröna partierna.

– Vi behöver jämna ut läget mellan blocken. Även om S ligger på historiskt låga så leder de ändå ganska stort över en uppenbart ännu mindre populär regering. Det är viktigt att läget jämnas ut om vi ska kunna bevara vår roll som vågmästare i riksdagen. Vi måste visa för väljarna att det rödgröna alternativet inte är bättre.

"Vi har inga ideologiska skygglappar"

SD-ledaren menade att hans parti är "det enda oppositionspartiet", bland annat inom den ekonomiska politiken.

– Vi har inga ideologiska skygglappar. Vi är mittenalternativet när det gäller ekonomiska politiken. Vi står upp för för svenska modellen på riktigt.

Enligt Åkesson är SD också det enda alternativet när det gäller försvarsfrågan, invandringsfrågan och EU-politiken.

– Vi ska inte driva Sverige ur Europa, men EU ska ut ur Sverige. Även där är vi Sveriges enda verkliga oppositionsparti. Vi står mitt emellan två block som vill bygga vidare på det som är fel i vårt land. Vårt mål är att bli en slagkraftig vågmästare i Sveriges riksdag, säger han.

Uppmanade folk att rösta i EU-valet

Inför EU-valet i maj uppmanade Åkesson medlemmarna att få folk att gå och rösta - trots den stora motståndet mot EU i partiet.

– Det är viktigt att med sin röst sända en signal till federalisterna i Bryssel och Sverige. Ett bra resultat kan också ge oss en välbehövlig injektion inför det som väntar till hösten.

Stefan Löfven hälsar via sin pressekreterare att det inte är aktuellt med någon duell.

– Jimmie Åkesson har goda chanser att debattera sin politik under de partiledardebatter som kommer. När det gäller dueller så är det Reinfeldt som Löfven möter eftersom de båda är statsministerkanidater, säger pressekreteraren Erik Nises.

ARTIKELN HANDLAR OM