Nioårige Malmöpojken hittad i Danmark

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nioåringen som varit försvunnen sedan det brutala omhändertagandet på Malmö centralstation har hittats.

Han är förvar hos sociala myndigheter i Danmark – men hans tolvårige bror är fortfarande borta.

– Han hittades någonstans på Jylland, säger Mats Karlsson vid Malmöpolisen.

Sedan i måndags har de två pojkarna, 9 och 12 år gamla, varit försvunna efter att de avvikit från det HVB-hem de varit placerade på.

Det var den senaste turen i fallet som blivit uppmärksammat då nioåringen i fredags blev bryskt omhändertagen framför mobilkameror på centralen i Malmö.

Samarbete med dansk polis

De både efterlystes till slut i torsdags och nu har en av dem hittats – i Danmark.

– Jag vet inte under vilka omständigheter de är anträffade eller på vilken plats, men det är i Danmark. Vi håller nu på att samarbeta med dansk polis för att få bekräftat att det är dem, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Närmare information än att nioåringen påträffats på Jylland finns ännu inte och han har där tagits om hand av danska sociala myndigheter.

Fortfarande söker polisen efter tolvåringen som har uppgetts vara äldre bror till nioåringen. Dansk polis tror sig veta inom vilket område han befinner sig på, enligt Mats Karlsson.

Om han påträffas kommer han, precis som nioåringen, föras över till Sverige.

– Om det är de två pojkarna så är det ett handräckningsärende och de ska föras till det hem där de har placerats av sociala myndigheter. Vi har ett avtal med Danmark sedan innan och det ska tas beslut i enlighet med den lagstiftningen att de ska föras tillbaka hit.

Sökte släkting

Då pojkarna varit efterlysta för Sverige, inte för brott utan för handräckning, har dansk polis även haft tillgång till information om dem och på så sätt sannolikt kunnat identifiera barnen.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om uppgifterna att de båda avvikit från sitt HVB-hem för att hitta en nära anhörig, en halvbror, som de blivit särade ifrån vid ankomsten till Sverige.

– Ja, det är uppgifter vi också har, och håller på att kontrollera, har polisens Stefan Sintéus tidigare sagt till Aftonbladet.

Publicerad: