”Bara dumskallar byter däck redan”

1 av 4 | Foto: Foto: Lasse Allard
Bild från årets sommardäckstest.

avErik Gustafsson

MOTOR

Solen värmer och vårvintern är här – men redan till helgen kommer snön tillbaka.

Behåll vinterdäcken på, råder däckexperten Robert Collin.

– Bara dumskallar har bytt till sommardäck redan.

Trots rekordmilt väder och vår i stora delar av södra Sverige redan i mitten av februari varnas nu bilisterna för att skifta till sommardäck. Enligt prognos från Klart.se väntas vintern komma tillbaka med snöfall i stora delar av södra Sverige redan till helgen.

Robert råder bilägarna att behålla vinterdäcken på så länge som möjligt. Ett bakslag i vädret ger blixthalka och gör sommardäcken farliga.

– Redan lagen att ta av dubbdäcken den 15 april är helt fel. Det borde vara tillåtet att köra med dubbdäck åtminstone april ut, men mitt råd är att hålla ut så länge som möjligt. Byt inte en dag innan det blir förbjudet, råder Robert som är tydlig;

– Bara dumskallar byter till sommardäck nu.

”Kan vara vinter till april”

– Bara för att det är varmt nu kan det vara vinter ända till slutet av april, säger däckexperten Robert Collin.

– Jag har stått många valborgsmässoaftnar i slutet av april i värsta snörusket. Se sent som i torsdags kväll när jag körde hem från Stockholm var det sex minusgrader – och jättehalt.

Meteorologer: Snön kommer tillbaka

Den stundande påskhelgen innebär  dessutom mycket trafik norrut till fjällen, områden där det fortfarande råder full vinter. Och även om påsken i år infaller före förbudet som träder ikraft den 15 april lockas många att byta till sommardäcken redan innan.

– Förra året när påsken inföll efter förbudet tvingade man folk som är nervösa att köra med sommardäck i fjällen där det är full vinter. Det är hårresande och även om det inte blir dödsolyckor blir det mycket plåtskador och elände.

– Precis som på hösten när folk är för sena med vinterdäcken är många alldeles för tidiga med att ta av dem på våren.

Redan till helgen väntas vintern komma tillbaka med snöfall i stora delar av södra Sverige, enligt en prognos från Klart.se.

Förbered gärna däckskiftet och läs Aftonbladet stora sommardäckstest här – men vänta med bytet!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar