ÅSIKT

Ägarlägenheter finns – och är ett fiasko

Replik om ägarlägenheter: Vi behöver fler hyresrätter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green levererade sitt vallöfte till de unga i en debattartikel i Aftonbladet i veckan. Flytta inte hemifrån förrän ni fyllt 30. För det blir konsekvensen om Moderaterna kommer till makten.

En halv miljon unga står utan bostad i dag. Anledningen är i första hand den stora bristen på prisvärda hyresrätter.

När hyresrätter ombildas leder det till att de äldre billiga hyreslägenheterna försvinner. Det verkar Mats Green och Moderaterna helt ha missat. En röst på Moderaterna i höst kommer alltså leda till att fler personer får slåss om ännu färre prisvärda hyresrätter. I stället ska de bli så kallade ägarlägenheter. En boendeform som introducerades för snart tio år sedan men som har blivit ett fiasko. Endast några hundra ägarlägenheter har byggts sedan dess.

Jag ser det mer som att Moderaterna levererar ett slags valhot till Sveriges tre miljoner hyresgäster. Sedan millennieskiftet har närmare 200 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter, varav 130 000 bara i Stockholms län.

Den lägenhet som du för några år sedan kunde hyra genom bostadsförmedlingen måste du nu belåna dig upp över öronen för att bo i.

Det har resulterat i ökad boendesegregation, framförallt i innerstan. Denna boendesegregation vill Mats Green förvärra genom att öppna för ombildning till ägarlägenheter.

Andra konsekvenser är ökad trångboddhet och att det för många blivit omöjligt att flytta hemifrån. Vi har alltså redan sett resultatet av moderat-bostadspolitik.

Men den frihet och rörlighet som Mats Green talar om finns just i hyresrätten. Den är lättillgänglig, flexibel och kräver inte ett livslångt beroende till en bank.

Den bostadspolitiska debatten behöver handla om annat än om högerns fixering vid ägande.

Det vi behöver nu är en kraftfull statlig politik för att bygga bort bostadsbristen, med fokus på hyresrätter som folk har råd med.

Vänsterpartiet vill att byggbolag som bygger hyresrätter erbjuds förmånliga statliga lån för att öka sitt byggande. Tillsammans med investeringsstödet kan vi tredubbla byggandet av prisvärda hyresrätter.

Låt folk välja och vraka på lättillgängliga bostäder istället för att stänga in dem bakom höga låneväggar.


Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk-talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM