Celie Sparre: ”Jag får ångest av att se mörka filmer”

Berättar om rollen i ”Lyckligare kan ingen vara”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Celie Sparre.

FILM

Hon har varit mer känd i Tyskland, via Ikeas reklamfilmer.

Med succékomedin "Lyckligare kan ingen vara” tar Celie Sparre, 31, även plats i det svenska rampljuset.

– Det har varit min dröm att göra en stor romantisk komedi. Elände har man nog av ändå, säger hon.

Precis som många hade tippat, och branschen hade hoppats, har romantiska komedin ”Lyckligare kan ingen vara” blivit en av helgernas stora framgångar på bio. Har setts av en bra bit över 200 000 personer sedan premiären 21 december.

Det är en ensemblefilm med David Hellenius, Helena af Sandeberg, Kjell Bergqvist, Sanna Sundqvist med flera kända namn. Celie Sparre spelar barnmorskan Maria. Hennes liv korsar vägar med bilskolläraren Rickards (Adam Lundgren) på flera olika sätt.

Celie älskar genren romantiska komedier.

– Jag får ångest av att se mörka filmer. Att under en och en halv timme sugas in i en varm och kärleksfull värld, det är fantastiskt.

Hur ser du på din rollfigur, barnmorskan Maria?

– Hon är väldigt spontan, framfusig, temperamentsfull och ljuger sig till sitt liv, men det blir bra ändå.

– Det var kul att spela barnmorska för det är ett jävligt coolt och respektfullt yrke. Det tycker jag ju ännu mer sedan jag har fått barn, då tycker man de är rena uppenbarelser.

Hon och skådespelarkollegan Adam Pålsson träffades under inspelningen av en novellfilm 2011. De har två barn ihop, döttrarna Dylan, 4 år, och Demi, som föddes för bara några månader sedan.

Just nu turas de om att vara föräldralediga. Han filmar från och till andra säsongen av SVT-serien ”Innan vi dör”. Hon är med lite grann i Josephine Bornebuschs tv-serie ”Älska mig”, för Viaplay.

Och så i de tyska reklamfilmerna för Ikea, förstås.

Dök upp i ”Parneviks”

Där är hon Smilla, mamman i en typisk småbarnsfamilj, och det har därför skrivits åtskilliga spaltmetrar i tyska medier om vem hon är.

Här i Sverige är Celie, tidigare, kanske mest känd för TV 4-serien ”Syrror”. Och för att hon dök upp i ett avsnitt av TV 3:s ”Parneviks” ihop med sin egen familj. Innan hon blev skådespelare och innan familjen Parnevik blev tv-serie, jobbade hon ett tag som barnflicka hos dem i Florida.

Är det en fördel att du och Adam har samma yrke?

– Fördel vet jag inte, men man kan dela upplevelser. Nu har vi båda hånglat med Adam Lundgren och kommit fram till att han är bra på att kyssas (skratt).

(Adam Pålsson och Adam Lundgren spelade ett kärlekspar i Jonas Gardell-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” för några år sedan)

Största utmaningen i ”Lyckligare kan ingen vara” var dock inte kärleksscenerna, utan att – köra bil dåligt, när hon tar lektioner hos Adam Lundgrens körskollärare.

– Det är svinsvårt att spela att man inte kan köra när man kan köra bil bra, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE