Macron vill skapa enad front mot Trump

avOskar Forsberg

Den senaste tiden har president Donald Trump bråkat med Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Frankrikes president Emmanuel Macron.

I dag ska de träffas i Quebec på ett G7-möte.

Inför mötet har president Macron träffat flera europeiska ledare för att försöka skapa en ”Europeisk front” mot Trump, enligt nyhetsbyrån AP.

Frankrikes president Emmanuel Macron försöker skapa en enad front mot president Donald Trump inför G7-mötet som inleds i Quebec i Kanada i dag. Tidigare i dag ska Macron ha träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, den brittiska premiärministern Theresa May och Italiens Giuseppe Conte.

Macron uppgav för AP att Europa måste stå enade, givet ”USA:s attityd” den senaste tiden.

1 av 2 | Foto: Philippe Wojazer / TT / NTB Scanpix
Macron vill försöka skapa en ”Europeisk front” mot Trump

”Ingen ledare är för evigt”

Kritiken från EU härrör från USA:s beslut att införa protektionistiska skatter på stål och aluminium samt besluten att lämna Iranavtalet och Parisavtalet.

”Ingen ledare är för evigt. Vi ärver förpliktelser som ligger bortom oss. Vi tar oss an dem. Det är nationernas liv", twittrade Macron på både engelska och franska, vilket tolkades som en tydlig kritik gentemot Trump.

I torsdags höll den franske presidenten en presskonferens tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

– De andra sex länderna i G7 är tillsammans en större marknad än USA. Kanske bryr sig inte den amerikanska presidenten om att bli isolerad, men det gör inte oss något om vi bara blir sex, om det blir nödvändigt, sa han.

Han twittrade sedan också ut ett snarlikt budskap.

Trump: Orättvist behandlad

Trump har själv sagt att han kommer att lämna G7-mötet i förtid för att åka till Singapore där han senare ska träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Han missar därmed de delar av mötet som ska handla om klimat- och miljöpolitik.

De senaste dagarna har han i olika tweets kritiserat Kanada och EU. Han skrev i ett inlägg att han upplever att Kanada och Frankrike behandlat USA orättvist i handelspolitiken, men att han ser fram emot att träffa Trudeau och Macron.

Vill ha med Putin igen

Trump gjorde idag också ett utspel där han gjorde klart att han vill att Ryssland återigen ska medverka i G7, vilket de tidigare gjort.

– Ryssland bör vara med på mötet, de bör vara en del av det, sa Trump till pressen.

Ryssland kastades ut från gruppen 2014 efter annekteringen av Krim.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kritiserade Trumps ryssutspel senare under fredagen.

– Vi måste komma ihåg varför G8 blev G7. Det var för att Ryssland olagligt annekterade Krim. Vi har sett elakartad aktivitet från Ryssland på flera sätt, inte minst i Salisbury i Storbritannien, sa hon med hänvisning till förgiftningen av Sergej Skripal och hans dotter.

I dag består G7 av USA, Japan, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

ARTIKELN HANDLAR OM